Iluminarea corectă a casei – de ce criterii să ținem cont?

0

Designerul Georgiana Ursache ne-a ajutat să deslușim tainele ce stau în spatele alegerii corpurilor de iluminat pentru casă, astfel încât să beneficiem de o lumină ambientală și de atmosfera corectă fie că vorbim de living, dormitor, baie sau bucătărie. Așadar, haideți să vedem tot ce presupune iluminarea corectă a casei.

iluminarea corectă a casei UGInteriors

Georgiana Ursache, designer UG Interiors (www.uginteriors.ro)

Cât de important este iluminatul într-o locuință?
Iluminatul este esențial în designul de interior și joacă un rol major atât în atmosfera creată, cât și în percepția asupra decorului general. El nu are doar un rol estetic și senzorial, ci și un rol funcțional, de aceea schemele de iluminat se creează în faza incipientă a proiectului. Există trei tipuri majore de iluminat artificial: lumina de ambient, cea de lucru și de accent.
Cantitatea și temperatura luminii (măsurată în grade Kelvin) influențează și felul în care percepem culorile – o lumină caldă face ambientul să pară mai primitor și confortabil, în timp ce o lumină rece face vizibile detaliile și contrastele și se potrivește în spații de lucru, ca biroul sau bucătăria.

iluminarea corectă a casei candelabru moooi

Moooi

Cum iluminăm corect fiecare zonă? Există reguli atunci când vine vorba de poziționarea luminilor?
Pentru a propune o schemă de iluminat corectă, se pornește de la modul de folosire a spațiului. Bucătăriile și zonele de lucru au nevoie de o lumină generală cât mai asemănătoare cu lumina naturală, dar și de lumină de lucru pentru blatul de bucătărie sau birou. Zonele de zi și relaxare au nevoie de lumini ambientale reconfortante și de zone de lămpi pentru citit sau atmosferă. În băi se recomandă spoturi, plasate de fiecare parte a oglinzii, pentru a diminua umbrele.
Corpurile de iluminat trebuie dispuse în funcție de tipul de iluminat pe care îl conferă și de activitățile desfășurate. O lumină centrală, suspendată, de exemplu, iluminează foarte puternic și nu este potrivită seara, când creierul are nevoie să se pregătească pentru somn, cu o lumină mai slabă.
Ca reguli generale, luminile de tavan sunt recomandate în bucătărie, baie și holuri; corpurile de iluminat suspendate se potrivesc deasupra meselor, insulei de bucătărie sau noptierelor – este o variantă în tendințe; spoturile încastrate sunt recomandate în camere cu tavan jos; unele modele pot fi direcționate pentru a accentua tablouri, piese de mobilier sau decorațiuni.

iluminarea corectă a casei ikea

IKEA

Cum creezi lumina de atmosferă?
Este nevoie de mai multe surse de lumină pentru a crea un iluminat corect și plăcut. Acestea sunt coordonate în decorul propus pentru a oferi o cantitate de lumină suficientă și a putea realiza diferite tipuri de ambianță, în funcție de momentul zilei și activitatea desfășurată. Lumina de atmosferă se obține prin lămpi suspendate, veioze, lampadare, aplice sau spoturi.

iluminarea corectă a casei Lene Bjerre
După ce criterii este recomandat să alegi corpurile de iluminat?
Pentru a alege corpurile de iluminat, se pun multe întrebări. Care este funcția principală a încăperii? Camera va fi folosită și pentru alte activități? Cine o va folosi? Cum va fi decorată încăperea? Ce dimensiune are? Ce proporții au corpurile de mobilier? Va fi separată în mai multe zone? Ce înălțime are plafonul? Are spațiul elemente arhitecturale interesante, care merită puse în valoare?

iluminarea corectă a casei Bloomingville
Și, pentru că am menționat de moda becurilor suspendate pe post de veioze, la ce înălțime se montează acestea?
Se recomandă lăsarea unui spațiu de minimum 30 cm între noptieră și bec, pentru a putea folosi fără probleme noptiera. Dacă obișnuiți să țineți multe cărți sau rame foto, distanța poate fi mai mare. Nu uitați de instalarea unui variator pentru reglarea luminii, căci vă ajută să creați ambianța perfectă în cameră.

iluminarea corectă a casei IKEA

IKEA

Foto: Lene Bjerre, Moooi, IKEA, Bloomingville

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 1/2019

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply