Ilex, arbust de iarnă

0

Monica Viericiu
Îl vezi reprezentat pe mai toate cărțile sau felicitări, uneori și în cataloagele de Crăciun ale magazinelor. Apare doar sub forma a două-trei frunze cu verde intens, cu margini dințate și țepoase, lângă care se alătură fructele câteva boabe sferice roșii. Ai ghicit? Este vorba de Ilex aquifolium, numit popular și laur (dar a nu se confunda cu dafinul).
Ilex este un arbust care în zona de origine, țărmurile mediteraneene, ajunge până la 3-4 m înălțime. Se deosebește ușor de alte plante, datorită tulpinii drepte, frunzelor lucioase, ondulate și țepoase, de care nu se desparte nici în iernile cele mai reci. La începutul verii face flori albe, parfumate ușor, care toamna se transformă în fructe roșii ce se mențin destul de multă vreme, dovadă fiind prezența sa în toate reprezentările clasice ce înfățișează Crăciunul.
Dacă îți dorești această plantă ornamentală, o poți procura din pepiniere, din magazinele de profil sau unele hypermarket-uri. Dar există și un loc unde crește spontan, în pădurea numită Dosul Laurului, com. Zâmbru, jud. Arad, dar este o specie ocrotită prin lege, așa că dacă ajungi în părțile acelea trebuie să te mulțumești cu privitul și admiratul.
Crește bine în soluri bogate și umede,  preferă zonele semiumbrite ale grădinii, nu suportă seceta prelungită, crește greu, dar are și multel părți bune, nu este prea pretențios, tolerează aerul poluat al orașelor, este decorativ tot anul. Legătura sa atât de strânsă cu sărbătoarea Crăciunului are o istorie interesantă, această plantă a fost pe timpuri folosită de druizi la anumite ceremonii, apoi odată cu răspândirea creștinismului a fost folosită fiindcă amintea prin țepii frunzelor și culoarea bobițelor de chinurile lui Iisus și coroana purtată de acesta.
Se plantează în vase mari, care iarna se țin la adăpost. Ilex se înmulțește prin semințe, butași sau marcote.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply