Iată cum cultivi și îngrijești diverse specii de anemone

0
foto: Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimată redacție,
Am citit în Practic-Idei nr. 12/2010 la pag. 64 „Scrisoare de la tine“, în care cititoarea Rebeca Moldovan din jud. Mureș dorește informații despre cultivarea și îngrijirea anemonelor. Doresc să-i răspund cu informațiile scrise mai jos.
Anemona, numită și Florea vântului, Dedițel sau Păștiță este o plantă perenă geofilă, având în pământ mici tuberculi sau rizomi negricioși. Genul anemonelor cuprinde multe specii, însă în cultura florilor de grădină mai importante sunt câteva despre care vorbesc în continuare.
Anemona cu flori tip margaretă – numită Anemona Blanda are multe petale înguste în jurul unui disc auriu și înflorește primăvara timpuriu (februarie-aprilie). Este o plantă adaptată pentru sol uscat și însorit. Nu crește mai mult de 15 cm, iar florile au culoarea predominant albastră (bleu), dar sunt și varietăți albe sau roz. Se mai numesc și Anemone balcanice. Tuberculii negricioși și mici în formă de con se plantează toamna în septembrie-octombrie la 5 cm adâncime și 10 cm între ei. Înainte de plantare tuberculii se țin în apă peste noapte pentru rehidratare. Plantarea se face cu vârful în sus. Se pretează și la cultura în vase (jardiniere, ghivece).
Specia Anemona Coronaria are înălțimea de 15-30 cm și poate fi plantată la soare sau umbră slabă.
Tipul Anemonei de Caen produce flori singulare de diferite culori, de la roșu la mov sau alb ori roz.
Soiul Anemona St. Brigid produce flori semiduble sau duble. Anemona Memorosa sau Floarea Paștilor este o plantă de câmp. Există și specia Anemone Japonica (hibrid) care face flori de culoare roz și are înflorire târzie, înflorind în august-septembrie.
Este o specie înaltă de 60-100 cm și se găsește mai rar. Preferă loc semiumbrit și sol bogat în substanțe nutritive.
În zonele cu ierni aspre cultura anemonelor se protejează de ger cu un strat de frunze uscate, rumeguș, paie, cetină etc. care se îndepărtează primăvara la apariția vârfului înverzit și trecerea pericolului.
Anemonele preferă sol bogat în humus, fără exces  de săruri și bine drenat, cu un pH acid.
Vara, datorită uscăciunii solului, plantele intră în repaus vegetativ. Locurile luminoase dau strălucire florilor, dar în timpul soarelui puternic e nevoie de o oarecare umbrire care ajută și la păstrarea umidității din sol. Temperatura preferată este de 10 grade Celsius în timpul creșterii, iar la înflorire să fie circa 14-15 grade Celsius. Excesul de căldură face să scadă numărul de flori.
Înmulțirea anemonelor se face prin tuberculi plantați toamna în septembrie-octombrie. Tuberculii se obțin din semințe care sunt numeroase și acoperite cu un puf cenușiu.
La însămânțare necesită frecare cu nisip pentru a fi eliberate de perișorii care le înfășoară. Atenție: semințele de anemone au vitalitatea foarte redusă și trebuie semănate cât mai repede după maturare. La maturare, fructul (capsula) plesnește și atunci semințele se pot aduna înainte de a le împrăștia vântul, motiv pentru care s-a numit și Floarea Vântului.
Semănatul se face la sfârșitul verii (august) în lădițe cu pământ foarte afânat, compus din pământ de grădină plus mraniță și nisip în părți egale. Semințele se vor semăna mai rar, pentru că răsadul nu se repică deoarece nu suportă această lucrare. În timpul iernii lădițele se țin în sere reci sau în încăperi răcoroase, unde temperatura nu va scădea sub 3 grade Celsius, dar luminoase.
După îngălbenirea frunzelor, care apoi se usucă, nu se mai udă pentru că intră în repaus vegetativ. Tuberculii de anemone se pot planta și primăvara devreme în februarie-martie.
Udarea se face moderat pe toată perioada de vegetație. Tuberculii se pot scoate din pământ după uscarea frunzelor, vara, sau se lasă în sol, dar nu se vor uda. Drenajul solului în acest caz este foarte necesar. La înființarea culturii pământul trebuie săpat și afânat în profunzime.
Recoltarea florilor de anemone se face în faza de boboc colorat prin smulgere cu strivire la baza tijei care să nu facă posibilă intrarea apei în tija tubulară rămasă, care ar putrezi bulbii (tuberculii).
În simbolistica florilor anemona înseamnă dragoste trădată, iar în zodiacul florilor și culorilor anemona de culoare roșu-rubiniu reprezintă zodia Berbecului.
Gingășia florilor de anemone la începutul primăverii le recomandă pentru cultivare în orice curte sau în vase pe terase și balcoane.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply