Iată ce plante ornamentale înfloresc și iarna

0
begonie
Foto: Petrea Chiru
Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție,
De această dată le prezint prietenilor revistei câteva plante ornamentale, ușor de îngrijit care înfloresc și iarna (unele numai în acest sezon).
Toate agrează temperaturi de 18-20 grade Celsius, având nevoie de lumină bună (pervazul unei ferestre spre sud) și udare moderată. Pe perioada înfloririi trebuie fertilizate la 2-3 săptămâni după o udare, pe pământ umed. Se înmulțesc foarte ușor, vegetativ, prin butași de tulpină cele mai multe, prin rizomi și bulbi în cazul câtorva și e cel mai bine  ca aceasta să se facă în perioada caldă.
1. Lantana camara (L. hybrida). Este un arbust cu peri aspri și flori mici adunate în inflorescențe globulare parfumate discret, care-și schimbă treptat culoarea de la galben la portocaliu și apoi la roșu, pe măsură ce se maturizează. De aici și denumirea de „cameleon“. Trebuie mutat la 2-3 ani.
2. Spathiphyllum wallisii – crinul păcii. Inforescența parfumată sub forma unui spadix alb-crem, lung de 5 cm, are o bractee (frunză) ovală de 8-10 cm lungime, albă, la început, apoi verde deschis ce durează mult. Se înmulțește prin despărțirea tufelor cu porțiuni de rizomi.
3. Genul Begonia cu specii fără tuberculi: B. rex, B. maculata, B. olsonia, B. cleopatra (frunze ca de arțar), toate cu denumirea generică de plămân. Florile sunt unisexuate (separat masculine și feminine), dar în aceeași inflorescență.
4. Hibiscus rosa sinensis – trandafir chinezesc. Îngrijită corespunzător (lumină multă) poate înflori toată iarna. Poate trăi până la 20 de ani, creșterea fiind dirijată prin tăieri iarna târziu.
5. Kalanchoe blosfeldiana, are flori de culori diferite, alb, roz, roșu, galben în inflorescențe mari care durează.
6. Saintpaulia ionantha – violetă de Parma, violetă africană. Are hibrizi cu o mare diversitate de culori. Se înmulțește prin butași de frunze, în vase cu apă ori în ghiveci. Frunzele udate se pătează inestetic.
7. Kohleria eriantha – clopoțel australian. Florile tubulare sunt roșii ori portocalii cu gura pătată. Are rizomi prin care se înmulțește.
8. Hippeastrum vittatum (H. hybridum) – crin asiatic, gramofon. Este confundat adesea cu Amaryllis. Are multe varietăți cu diverse culori în formă de pâlnie de gramofon. În ghiveci are un bulb căruia pentru a înflori îi trebuie un repaus de 2-3 luni (noiembrie-ianuarie), când nu trebuie udat, iar frunzele uscate îndepărtate. După această perioadă se aduce la cald, iar când apar mugurii florali se reia udatul progresiv și moderat. Se înmulțește foarte bine prin bulbii mici, ce se formează lângă cei principali, care înfloresc după 3 ani. Se înmulțește și prin semințe, caz în care plantele trebuie să vegeteze continuu, pentru a-și mări bulbul.
9. Zygocactus truncatus (Schlumbergera truncata) numit Crăciunel, deoarece înflorește de Crăciun. Nu trebuie mutat ghiveciul pentru că bobocii pot cădea, fapt ce i-a adus și denumirea de „nu-mă-deranja“. În condiții favorabile, o plantă matură te bucură cu o cascadă de flori roșii. Sunt și hibrizi cu flori albe, roz, portocalii și galbene.
10. Euphorbia milli (E. splendens) – cununa lui Iisus. Este un arbust cu numeroși spini, cu floricele mici nesemnificative, dar înconjurate de bractee mari roșii.
11. Euphorbia pulcherrima (Poinsettia pulcherrima) – steaua de Crăciun. Este tot arbust, tot cu flori mici, dar înconjurată de bractee foarte mari, colorate în roșu, roz, crem, dispuse în formă de stea. Tehnica obținerii este mai dificilă, deoarece planta trebuie ținută timp de 2 luni câte 14 ore pe zi (de seara până dimineața) acoperită cu o pungă neagră.
12. Pelargonium zonale (P. hortorum) – mușcată. Specifică ferestrelor bine luminate. Se înmulțește prin butași în tot cursul anului. Butașii plantați în septembrie înrădăcinează în 2-3 săptămâni și înfloresc în aceeași iarnă. Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply