Iată câteva flori bulboase pentru plantarea de toamnă!

2
Foto: Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimați cititori,
Gândindu-mă că pot fi de folos unora dintre dumneavoastră, am hotărât să vă scriu și să vă recomand pentru plantările de toamnă și alte flori bulboase decât cele bine cunoscute precum narcisele, zambilele și lalelele.
Florile de primăvară se plantează mai ales toamna și ne încântă cu florile lor primăvara mai devreme sau mai târziu.
Plantele floricole vivace geofite care au în pământ bulbi, rizomi, cormi și alte organe – din care se refac în ciclul următor părțile aeriene – frunzele, tulpinile și florile – nu înseamnă numai narcise, lalele sau zambile. Diversitatea lor este foarte mare și multe dintre ele suportă frigul iernii (care le face bine) fără nicio protecție. Altele trebuie apărate de gerurile aspre care le-ar putea afecta – făcând o protecție cu frunze, vreascuri de conifere, talaș și alte resturi vegetale ușoare și uscate.
Numai bulboasele semirustice precum Canna, dalia, gladiola, tuberoza, Montbretia etc. se scot toamna și se replantează primăvara în aprilie-mai.
Toate plantele perene au un sezon ciclic de repaus legat de condițiile naturale în care s-au format. Majoritatea își pierd organele aeriene în timpul repausului vegetativ. Părțile subterane rămân vii, adică active și sunt capabile să emită la sfârșitul repasului plante noi care înfloresc bogat. Refacerea este legată de mugurii situați pe organele subterane care le dau și rezistență la condițiile din timpul iernii.
În cadrul plantelor perene o categorie aparte sunt speciile perene hemicriptofite care prezintă muguri pe colet (baza tulpini) sau pe rădăcini, rezistenți la frigul iernii și care primăvara servesc la refacerea părților aeriene ale plantelor: tulpinile cu funze și flori.
Majoritatea acestor specii se plantează toamna în octombrie, dar și primăvara devreme, cum sunt unele specii de Dianthus (garofițe), ca deltoides sau plumarius, Dicentra (cerceii doamnei), Echinacea purpurea, Echinops ritro, Eryngium (scaetele nobil), Helenium (mireasa soarelui), Primula (ciuboțica cucului), Sedum (iarba grasă), Viola (toporași) etc.
Puține sunt plantele care se vor planta la sfârșitul verii și printre acestea sunt bujorul (Paeonia), căldărușa (Aquilegia), spânzul (Helleborus) etc.
Pentru iubitorii și colecționarii de flori recomand plantarea încă din toamnă și a altor specii floricole cu bulbi – care vor înfrumuseța curțile cu florile lor atât pimăvara, cât și la începutul verii. Dintre cele pe care le-am cultivat și eu vă prezint câteva după cum urmează:
1. Camassia sau lumânarea de preerie, care are în pământ bulbi mari tunicați, iar frunzele lanceolate și canaliculate cu un jgheab, lungi de 25-30 cm ce formează o tufă deasă bazală. Din aceasta pornește tulpina florală în luna mai, care poate crește până la 1 m lungime și poartă în vârf florile în formă de stea, care se deschid succesiv de jos în sus așezate în racem de circa 30-35 cm. Florile pot fi de culoare albastru-azur, crem sau albe cu antere galbene. Dintr-un bulb pot crește mai multe tulpini florale. În funcție de temperatura zonei, poate înflori în mai, iunie sau începutul lunii iulie. Este o plantă rustică și poate rămâne pe același loc mai muți ani. Acolo unde iernile sunt prea geroase are nevoie de protecție contra gerului, cele mai bune fiind ramurile înfrunzite de conifere. Vara bulbii intră în repaus și frunzele se usucă. Este o plantă cu origine de stepă, având nevoie de umezeală numai primăvara, iar vara în zilele secetoase crește bine și în sol argilo-nisipos. Iubește lumina și căldura soarelui, dar acolo unde verile sunt prea fierbinți preferă semiumbra așa cum este plantată și la mine în grădină.
Bulbii de Camassia se plantează toamna în lunile septembrie, octombrie și chiar în prima jumătate din luna noiembrie la adâncimea de 12-14 cm. Se recomandă ca bulbii să nu fie deranjați mai mulți ani.
2. Crocușii sau brândușele sau șofranul reprezintă o categorie care cuprinde un număr mare de specii clasificate în 2 grupe: cu înflorire de pimăvară și cu înflorire de toamnă.
Varietățile de toamnă se numesc Colchicum autumnale. Crocușii de primăvară înfloresc timpuriu începând din februarie, dacă e mai cald și apoi intră în repaus.
Crocus vernus este specia cea mai răspândită în grădinițele cu flori fiind o specie foarte rustică. Brândușele sunt plante scurte care au în sol cormi (bulbi) sferici, ușor turtiți înveliți în foițe pergamentoase. Creșterea frunzelor și florilor primăvara este simultană. Florile sunt în formă de pâlnie și au diverse culori: portocaliu, violet, indigo, bleu, alb, roz și alte culori cu antene galbene. După înflorire planta vegetează puternic circa o lună și jumătate după care intră în repaus și frunzele se usucă.
Speciile cu înflorire toamna își dezvoltă frunzele primăvara, vara intră în repaus și toamna florile țâșnesc din pământ. Crocușii cresc în orice sol.
Cormii se plantează toamna din septembrie până în noiembrie, la adâncimea de 6-7 cm. Este recomandabil ca scoaterea din pământ a cormilor și replantarea să se facă la 3 ani. Acest lucru este necesar pentru că, lăsați mai mulți ani, cormii ies singuri la suprafață pentru că noii cormi apar și cresc deasupra celor formați în anii precedenți.
3. Sparaxis sau Ixia Tricolor (Ixia grandiflora), este o plantă geofită cu cormi de formă tronconică de mărimea unei nuci mai mici. Tulpina florală crește 25-30 cm, iar la bază are frunzele ca o lance amplasate strâns ca un buchet, așa cum este la stânjenei (Iris germanicum). Face 3-8 flori pe o tulpină distanțate în trepte. Florile sunt ca niște stele purpurii care au o pată mare la bază. Sunt multe varietăți care se disting prin colorit și prin ochiul central.
Varietatea „Tricolor“ are ochiul florii galben-auriu marcat de o bordură negricioasă. Înflorește la începutul verii (iunie) sau sfârșitul lunii mai. Cormii de sparaxis pot ierna afară în pământ, dar cu o protecție, iar dacă este cultivă în vase, se depozitează în camere reci. Preferă terenuri bine însorite cu sol nisipos, dar bogat în humus și care se drenează.
Plantarea cormilor se face toamna sau primăvara la adâncimea de 7-8 cm. Solicită fertilizare în timpul creșterii. Coloritul foarte viu al florilor face să fie preferate pentru plantare pe marginea peluzelor, pentru luminarea bordurilor sau în vase pe balcoane și terase.
4. Se mai pot planta toamna bulbi de Leucojum sau Ghiocei bogați, care este o plantă cu bulbi sferici, cu gâtul alungit ca la narcise. Frunzele sunt înguste și lungi, iar tulpina florală crește înaltă de 30-50 cm purtând în vârf 3-6 flori campanulate, pendente (care atârnă) cu codiță.
Culoarea florilor este predominant alb cu o pată galben-verzuie la vârful petalelor și au parfum ca cel al violetelor. Leucojum face parte din familia Amaryllidaceae.
Este bine să se planteze timpuriu, toamna în septembrie (chiar din august) pentru că stând în depozit se deshidratează. Livrarea și transportul se face în pungi cu talaș sau turbă uscată. Adâncimea de plantare este 10 cm. Sunt și varietăți cu înflorire toamna cum este Leucojum autumnale cu flori mai mult de culoaare roz.
5. În sfârșit o altă plantă cu flori având în pământ bulbi, pe care o recomand colecționarilor, este Erytronium, cunoscută popular ca Măseaua ciutei după forma bulbilor sau Limba câinelui (Erttronium Dens-Canis). Este o plantă scundă cu frunze verzi, alungite și ușor încrețite, foarte lucioase, iar la unele varietăți cu pete albicioase. Tulpina florală este subțire și poartă florile de culoare galben-lămâios așezate în trepte tip pagodă. Înforește în aprilie (uneori mai devreme). Soiul „pagodă“ este un hibrid cu până la 4 flori mari, care crește de 30-35 cm.
Bulbii se vor planta într-un timp cât mai scurt după scoaterea de la stratificare, deoarece se deshidratează repede. Plantarea se face toamna în septembrie sau octombrie ca să se înrădăcineze bine până la sosirea frigului. Nu suportă umezeala excesivă. Straturile vor fi supraînălțate, iar locul să fie semiumbrit. Adâncimea de plantare este de 10-12 cm și se face mulcirea cu frunze pentru iarnă.
Se mai pot planta toamna și: Muscari (zambile moțate sau strugure), Calochortus (laleaua fluture), Nerine, Eranthis, Nectaroscordum Siculum, Allium (ceapa decorativă), Scilla, Brodiaea, Chionodoxa (mândrul zăpezii), Anemone, Ranunculus Asiatics și altele.
Plantarea acestora toamna face ca în primăvară să avem flori mari și viguroase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Flori cu bulbi | Revista Practic idei

  2. Pingback: Allium planta | Revista Practic idei

Leave A Reply