Iată 2 specii care înfloresc în preajma Crăciunului!

0
Petrea Chiru
Concurent: Petrea Chiru, Galați
Stimată redacție,
Fiecare anotimp are florile lui. Evident, vara excelează în acest sens. Dar şi iarna are florile ei, cărora dacă le asiguri condiții corespunzătoare (temperatură, lumină) te vor răsplăti, chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.
În afara unora care sunt specifice anotimpului cald, dar care înfloresc şi iarna în anumite condiții (muşcata, trandafirul chinezesc, violeta africană, begonia, crinul păcii şi altele) există plante ornamentale specifice iernii. Două dintre ele indică o sărbătoare importantă a anotimpului rece, Crăciunul. Iată-le:
Steaua de Crăciun – Poinsettia pulcherrima (Euphorbia pulcherrima). Înaltă de 30-50 cm, este ornamentală prin frunzele (bractee) colorate diferit (roşu, crem, roz), care înconjoară inflorescențele mici şi nesemnificative. În perioada de înflorire are nevoie de 13-16 grade Celsius şi lumină foarte bună. Pentru a se colora, timp de opt săptămâni se acoperă zilnic câte 14 ore (de la ora 6 seara la 8 dimineața) cu o folie de polietilenă neagră care să asigure un întuneric total. Se udă bine, doar când compostul s-a uscat sau frunzele dau semne că se ofilesc. Sfat! Asigurați-vă că întunericul este total, altfel rezultatul nu este mulțumitor. Aceste frumuseți se înmulțesc prin butaşi de tulpină vara devreme.
Cum se procedează: Butaşul de 10 cm se introduce mai întâi într-un pahar cu apă rece pentru a împiedica eliminarea sevei lăptoase, apoi se plantează într-un ghiveci cu pământul umed şi ferit de soare. Atenție! Folosiți mănuşi şi spălați-vă mâinile pentru că seva este toxică. Se fertilizează la 2 săptămâni, după udat.
Crăciunelul – Zygocactus truncatus (Schlumbergera truncata). Cactuşii sunt nişte „copii ai soarelui“, dar Crăciunelul înfloreşte iarna (decembrie-ianuarie). Este un cactus de pădure, originar din pădurile tropicale  ale Braziliei, cu tulpini aplatizate ca nişte frunze. Florile foarte frumoase (roşii, roze, albe) au 2 rânduri de petale întoarse spre spate, se formează în vârful tulpinilor care atârnă. Au nevoie de minimum 13 grade Celsius, lumină foarte bună, dar nu soare direct. Se fertilizează la 2 săptămâni odată cu apariția primilor boboci, când planta nu mai trebuie mutată în alt loc existând riscul ca bobocii să cadă. Din această cauză se mai numeşte şi „Nu mă deranja“. Vara se udă în funcție de temperatură, este în repaus. Nu udați în exces pentru că rădăcinile pot putrezi. Se înmulțeşte prin butaşi care se usucă 1-2 zile vara şi care se plantează apoi în ghiveci, la umbră.
Închei cu încă 2 specii de cactus aparținând genului Mammillaria care cuprinde peste 400 de specii. Aceşti cactuşi au areolele (mugurii care generează ramificații, spini şi flori) situate pe nişte proeminențe numite mamile. Florile mici au culori diferite. Vara se îngrijesc ca toți cactuşii.
Mammillaria albieaus – are tulpină scurtă cilindrică, cu multe ramificații care adesea se desprind, fiind folosite ca butați pentru înmulțire. Floarea alb-crem ține până la o săptămână. Înfloreşte la minimum 45 grade Celsius şi lumină.
Mammillaria albilanata – este globuloasă cu mamile cu spini lânoşi, albi, care acoperă toată planta. Florile se formează în partea superioară, ca o coroană. Pentru a înflori are nevoie de minim 5 grade Celsius, lumină foarte bună şi udare moderată, atunci când pământul se usucă. Se fertilizează la 2 săptămâni începând cu apariția primilor boboci. Cactuşii au nevoie de fosfor şi potasiu necesar florilor. Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply