Iasomia de iarnă, floarea veselă a iernii

0

Iasomia de iarnă, pe numele oficial Jasminum nudiflorum, este un arbust popular și de ușor de întreținut, foarte apreciat  pentru florile sale vesele, de culoare galben strălucitoare, care apar în primele zile senine ale finalului de februarie.

Cumva este nedrept numită iasomie de iarnă, în condițiile în care este printre primii arbuști care produc flori, chiar înainte  de 1 martie. Iasomia de iarnă se ia, la propriu, la întrecere cu alunul, florile acestuia – mâțișori plini de polen dezvoltându-se imediat după mijlocul lui februarie.

În zonele calde, din sud, sau în iernile blânde iasomia de iarna poate face flori chiar și în ianuarie, uneori producând un al doilea val de flori, în martie-aprilie.

Un alt detaliu impresionant este faptul că florile rezistă foarte mult (circa două săptămâni), fapt care sporește farmecul special al acesteia.

Plantă perenă

Este o planta perena de tip arbust, cu ramuri lungi, ce cresc din partea centrala a plantei, dând aspect de plantă curgătoare, ce ajunge la înălțimi de 1-2 m.

Arbustul are tendințe cățărătoare, așa că pentru o dezvoltare frumoasă, poate fi susținut pe un spalier sau pe o arcadă. De notat este că toate soiurile de iasomie sunt cățărătoare, dar iasomia de iarnă nu reușește să facă singură acest lucru și nu se poate „agăța” de ziduri, așa cum fac alte plante din familia ei.

Acest soi de iasomie are nevoie de un sol fertil, bine drenat și trebuie poziționată în bătaia soarelui astfel încât să prindă cât mai mult din lumina acestuia. Este ideal dacă o vei planta pe lângă un perete sau un zid protector, care să-i ofere adăpost împotriva vântului.

Iasomia de iarna și ce trebuie să știi depre ea

Puieții de iasomie se plantează în adâncituri aflate la cel puțin 20 de centimetri de ziduri sau garduri cu fundație. Cel mai bine plantarea se face la finele primăverii. În felul acesta va reuși să prindă rădăcini și energie până iarna următoare. Dat fiind faptul că poate fi atacată de ciuperci trebuie stropită, cel puțin o dată pe an, cu soluții antifungice, și de fiecare dată după perioade ploioase.

Cum se înmulțește. Tendințe invazive

Un avantaj este că se poate înmulții ușor prin butași sau prin îngroparea în sol, a vârfului lăstarilor. Din această cauză, dacă nu este îngrijită, poate avea tendințe invazive. Iasomia de iarnă nu are probleme mari cu dăunătorii, dar poate fi atacată de afide.

Pentru a stimula înflorirea puternică, toamna trebuie tunsă. Lăstarii produc flori o singură dată, după care vor face exclusiv frunze. Stimularea producerii de lăstari noi, și implicit înflorirea, se face prin tunderea arbustului. Florile apar înaintea frunzelor, au dimensiuni reduse, forma stelată, formate din șase petale și nu au miros. Tunderea plantei se face la finalul verii. Se recomandă ciupirea noilor ramuri, pe toata perioada verii, pentru a determina ramificarea plantei (îndesirea). Trebuie îndepărtate ramurile uscate și afectate de rupturi, ca măsură preventivă pentru evitarea contaminării cu ciuperci.

Iasomia de iarna și ce trebuie să știi depre ea

Lumina reprezintă un factor foarte important pentru creșterea și înflorirea plantelor de Jasminum nudiflorum. Fără soare vara, nu va înflori, la finalul iernii.

Iasomia de iarnă se simte foarte bine și în ghiveci, în zonele rece pe terase sau balcoane. Va înflori repetat, de la inceputul iernii până primăvara, dar pentru asta are nevoie de lumină și soare. Udarea se face moderat, prevenind băltirea apei. 

Citeste si: De ce este bine sa bei ceai de iasomie

Text: Otilia Ignat

Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply