Iarna ud foarte rar stapelia și o țin la 10 grade Celsius

0
stapelia
Foto: Florentina Hîj
Florentina Hîj, com. Volovăț, jud. Suceava
Dragi prieteni,
“La mulți ani!” și vă mulțumesc mult pentru publicarea și premierea scrisorii mele în nr. 12 al revistei. Revin cu câteva rânduri despre stapelia.
Îmi plac florile atât de mult și citesc cu atenție fiecare articol din revista Practic-Idei referitor la ele. Știu foarte multe denumiri de flori și câte ceva din modul lor de îngrijire datorită sfaturilor cititorilor, dar din păcate nu am și toate aceste flori, ci doar câteva. O plantă dragă mie este stapelia. Dețin această plantă de 4 ani, de când cineva mi-a dat un butaș. Genul Stapelia cuprinde circa 50 de specii și este originar din Africa de Sud și Namibia.
Stapelia pe care o am este o plantă mică de înălțime, cu tulpini de maxim 1,5 cm grosime. La început tulpinile cresc în sus, apoi, pe măsură ce se dezvoltă, devin curgătoare. Se plantează în vase largi și joase. Este o plantă suculentă, care înflorește de la sfârșitul verii și până toamna târziu. Anul trecut mi-a înflorit prima dată. La prima floare, de bucurie, am dus planta cu mașina la cineva pentru a o fotografia înflorită. Am crezut că după această plimbare, floarea va cădea, dar nu a fost așa. Mulți au crezut că floarea este de plastic, că am pus-o eu în ghiveci, abia după ce s-au uitat atent s-au convins că este reală. Florile sunt la început de mărimea unui bob de grâu, apoi tot cresc și se deschid petalele, iar după o perioadă, petalele se închid și floarea se usucă puțin, apoi cade. Florile sunt în formă de stea cu 5 petale ascuțite la vârfuri, de aici și denumirea populară de steaua-șerifului. Suprafața petalelor este lucioasă, dar sunt și specii mai pretențioase care au petalele acoperite cu peri fini. Florile, deși sunt superbe, emană un miros neplăcut de putrefacție, dar cu toate acestea este o plantă deosebită pe care o recomand.
Stapelia este o plantă iubitoare de căldură; vara o țin afară într-un loc luminos și o ud când pământul de la suprafață este uscat. Ținută în plin soare tulpinile devin roșiatice. Iarna o țin la circa 10 grade Celsius și o ud foarte rar.
Anul trecut am înmulțit stapelia prin butași. Am desprins ușor 2 butași și i-am lăsat 2 zile să se cicatrizeze, așa cum m-a învățat persoana care mi-a dat butașul acum 3 ani, apoi i-am înfipt nu prea adânc în pământ nisipos.
Procurați-vă această plantă superbă! Tuturor vă doresc un an nou mai bun!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply