Iarna, gloxinia este în repaus, așa că nici apă nu primește

0

stanCamelia Stan, Priboieni, jud. Argeș
Dragã redacție,
Vă prezint o floare minunată pe care o iubesc enorm și despre care am învățat foarte mult din experiența proprie: gloxinia.
Gloxinia este o specie deosebită care te bucură cu minunatele ei flori simple și bătute, de multe culori, simple sau în degrade. Îmi doresc foarte mult să îmi fac o colecție cu exemplare din această floare.
Gloxinia se poate obține foarte repede și simplu, chiar și din frunze, dar pe care o poți pierde tot atât de ușor, dacă nu știi cum să ai grijă de ea. Prima oră am primit o frunză dintr-o astfel de floare de la o vecină, care nu știa cum se numea planta și care, la rândul ei, o primise de la altcineva.
Mi s-a prins foarte repede și am obținut din acea frunzuliță o minunată plantă. Cu timpul am aflat denumirea ei și am observat câte nuanțe poate avea floarea aceasta.
Dar din neștiință am și pierdut-o, ca apoi din greșeli să învăț și să-i descopăr nevoile față de apă, lumină, sol.
Acestea ar fi următoarele:
floarea nu suportă soarele direct, dar este iubitoare de lumină;
nu iubește apa în abundență, iarna preferă să nu fie udată mai deloc, chiar să fie lăsată în repaus în pământ dacă nu mai are frunzulițe și a rămas doar bulbul;
vara preferă să fie udată moderat, cât să se usuce pământul de la suprafață între udări;
apa să nu fie pusă pe frunze sau pe boboci, căci aceștia se usucă dacă sunt atinși de apă și cad;
pământul să fie hrănitor; se dezvoltă bine într-un amestec de trei sferturi pământ de pădure, un sfert mraniță și puțin nisip pe fundul ghiveciului, pentru drenaj;
gloxinia se poate prinde prin frunzulițe care se pun în apă și se lasă până când se formează un cartofior cu mustăți, după care se plantează în vase mai la suprafața ghiveciului și puțin oblic, pentru ca viitoarea plantă să poată răsări ușor;
la plantele mature, dacă se tund frunzele după prima înflorire, pot înflori din nou și puteți chiar avea surpriza ca și în cursul iernii să aveți gloxinia înflorită;
această specie este rezistentă la boli, dar cel mai înverșunat dăunător este păduchele lânos, de care am reușit să scap spălând fiecare frunză cu apă călduță cu săpun și în același timp schimbând ghiveciul și pământul.
Îmi doresc foarte mult să fac rost prin intermediul revistei și al prietenilor ei de cât mai multe nuanțe de gloxinii.
Din cauza manei am pierdut aproape toate gloxiniile pe care le obținusem de la prieteni. Am reușit să salvez numai două. Îmi doresc foarte mult gloxinie albă, galbenă și diferite nuanțe cu picățele sau în degrade. Le mulțumesc anticipat celor care-mi pot dărui o cât de mică frunză de gloxinie, fie la shimb cu alte flori, fie contra cost!
Adresa mea: Camelia Stan, sat Paraschivești, nr. 226, com. Priboieni, cod 117600, jud. Argeș, tel: 0248/656.238 sau 0722.207.167. Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și putere de muncă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply