Iarna combat dăunătorii plantelor cu soluție de săpun

1
spatifilum
Foto: Steluța Boanță
Steluța Boanță, București
Dragii mei,
Dețin multe plante de a căror îngrijire mă ocup și vă spun cum procedez pentru a mă bucura de ele tot anul.
La trandafirul chinezesc – Hibiscus – principalele lucrări de îngrijire pentru o înflorire bogată sunt:
-schimbarea pământului primăvara (3 părți mraniță, o parte pământ de țelină și puțin nisip)
-mutarea în timpul verii pe balcon într-un loc semiumbrit și udarea deasă
-aplicarea de îngrășăminte începând cu 1 mai, deoarece hrănirea insuficientă determină căderera bobocior. Deoarece florile se formează pe lujerii noi și viguroși, după trecerea înfloririi se aplică o tăiere scurtă. Astfel vor crește noi lăstari în vârful cărora se formează boboci și flori. Trandafirul se înmulțește prin butași (lăstari de 8-12 cm) care se confecționează primăvara. Se plantează într-un ghiveci cu nisip și se acoperă cu un borcan, apoi se mută în ghivece mici cu diametrul de 6-7 cm, într-un pământ ușor. Pentru a obține ramificare, lăstarii se tund scurt de câteva ori. Din când în când le fac duș, iar ca dăunători am avut probleme cu puricii de frunze, pe care i-am distrus cu insecticid Carbetox 0,1-0,3%, care miroase foarte urât, de aceea îl aplic vara când florile sunt în balcon, iar dacă apar iarna îi combat cu o soluție preparată astfel: înmoi 40 g frunze ucate de tutun într-un litru de apă, ținându-le 1-2 zile la macerat, apoi le fierb 3-4 ore, după care strecor și diluez soluția cu 1,2 l apă. Separat dizolv 100 g săpun de rufe în 1,2 l apă. La sfârșit amestec cele 2 soluții, adăugând 100 g spirt. Stropirea se face seara, iar a doua zi planta o pulverizez cu apă curată.
Spathiphyllum wallisii este o plantă care cere multă apă; dacă nu este udată la timp i se ofilesc frunzele; vara o ud în fiecare zi și îi fac duș mai des. Primăvara îi schimb pământul. Se înmulțește singură, eu aici am pus 1 pui și după cum vedeți s-a umplut ghiveciul, ba am mai și dat din pui să aibă și ea aer. Înflorește și vara și iarna.
Crăciunița este o plantă care înflorește și vara și de Crăciun. O ud mai rar, îi aplic îngrășăminte pentru plantele cu flori (cu azot, fosfor, potasiu). Primăvara îi schimb și ei pământul cu turbă, nisip și pământ de pădure. Când este nevoie îi fac duș, dar nu în perioada de înflorire, că îi cad bobocii. O am de la mama mea de ani de zile.
Yucca nu este o plantă pretențioasă, necesită aceleași îngrijiri ca Dracaena. Se înmulțește la fel, prin tăierea vârfului pe care îl pun direct în pământ, iar din tulpina rămasă cresc noi lăstari (2-3) pe care primăvara următoare îi mut în ghivece cu pământ proaspăt. Schimb și la yucca pământul primăvara, iar după 2-3 săptămâni îi aplic îngrășământ. Când este nevoie afân pământul cu un cuțit pentru a pătrunde apa și pentru aerisirea rădăcinilor. Yucca am cumpărat-o de la florărie și am înmulțit-o singură.
Ficusul este decorativ prin frunzele sale persistente și cărnoase. Înmulțirea se face prin butași confecționați din porțiuni de ramuri cu 2-3 frunze, sau din vârfuri de ramuri cu 2-3 frunze (15-20 cm). În primul caz, butașul se secționează la circa 1-2 mm sub o frunză, apoi se îndepărtează frunzele de la bază pentru a se permite plantarea. Deoarece din porțiunile tăiate se scurge un suc lăptos (latex), imediat după confecționarea butașului se introduce cu baza în apă caldă, ținându-se 10-15 minute. Apoi se scoate și se presară pe tăietură praf de cărbune de lemn, după care urmează plantatul pentru înrădăcinare într-un vas cu nisip. Pentru a se păstra o atmosferă umedă în jurul butașului, se așază un borcan deasupra ghiveciului. Când butașul este un vârf de ramură se poate introduce circa 10 cm într-o sticlă cu 1 l apă, acoperită la gură cu o cârpă menținută permanent udă. În apă se pune puțin praf de cărbune pentru a împiedica putrezirea. Înrădăcinarea are loc după 1-2 luni, după care se face plantarea în ghivece mici.
În timpul verii se udă regulat și se aplică îngrășăminte. Primăvara când îi schimb pământul, îi pun și gunoi de grajd bine descompus pe care, după ce se usucă, îl sfărâm și îl așez în vas într-un strat de 1-2 cm. Periodic frunzele le spăl cu apă călduță. Pe timpul iernii îl ud moderat numai la nevoie, când pămâtul este uscat. La 2-3 ani îl transplantez într-un vas mai mare cu pământ proaspăt de frunze, mraniță, gunoi de grajd și nisip. La ficus apare uneori îngălbenirea, brunificare, uscarea sau chiar căderea frunzelor. Cauzele sunt: lipsa de lumină, curenți reci, exces de apă iarna, mutarea plantei dintr-un loc în altul.
Doresc redacției cât mai multe apariții ale revistei, iar cititorilor cele mai frumoase flori!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Daunatorii plantelor din solar | Revista Practic idei

Leave A Reply