Iarba fiarelor

1

Pasiunea mea de a colecta cele mai diverse specii de plante floricole m-a determinat să achiziționez în anul 2017 o varietate de Asclepias care înflorește de primăvara până la sfârșitul verii și începutul toamnei. Iată ce am aflat despre acest gen de plante decorative și mai ales cum se cultivă iarba fiarelor.
Genul Asclepias poartă numele lui Asclepias, zeul medicinei și fiu al lui Apolo din mitologia greacă. Are origine tropicală și cuprinde mai multe specii. Despre Asclepias syriaca, o specie perenă înaltă de aproape 2 m și cu frunze mari, asemănătoare celor de Ficus elastica, am scris în revista nr. 12/2008, nr. 2/2012 pag. 52 și nr. 6/2013. În acest material prezint altă specie de Asclepias cunoscută și drept iarba fiarelor, iar științific Asclepias tuberosa, cu înălțimea de circa 90 cm și flori lucioase galbene sau bicolore.
Planta are o sevă lăptoasă, iritantă. Crește în sol drenat, care reține umezeala și care se încălzește repede. Tulpinile sunt drepte, iar frunzele lanceolate și asemănătoare cu cele de leandru. Tulpinile se scurtează anual la 2-3 muguri de la bază și se regenerează. Dacă nu sunt tăiate, ele chelesc și dau aspect urât tufei. Florile apar pe lăstari tineri, în vârf și sunt așezate în mănunchiuri atractive. În urma florilor se formează niște păstăi cu semințe care la maturitate plesnesc, aruncând semințele susținute de un puf mătăsos. Eu dețin și varietatea cu flori bicolore în care galbenul este în centru și este înconjurat de roșu. Bobocii apar în frumoasa culoare roșie.
Literatura citează și alte specii precum Asclepias curassavica – o specie cultivată ca anuală, nerezistentă la frig și care înflorește în partea a doua a verii (vezi Practic Idei nr. 12/2013). O altă specie, Asclepias Incarnata, este perenă și crește 80-100 cm, având frunze verde-mat. Face flori roz cu parfum de vanilie, formând umbrele. Înflorește în august-septembrie. Toate speciile din genul Asclepias se dezvoltă mai bine într-un sol ușor, care se încălzește repede.

Foto: arhiva personală
Specia Asclepias syriaca are rizomi ce rezistă iarna în pământ și începe să vegeteze când solul se încălzește bine, după data de 15 aprilie. Crește repede și înflorește la începutul verii, făcând flori globuloase cu parfum puternic, care atrage albinele. I se mai spune și ceara albinei.
Ofer celor care doresc rizomi de Asclepias syriaca până la sfârșitul lunii martie sau toamna, până în decembrie, care să fie plantați imediat. Condiția este să accepte taxele poștale în funcție de greutate sau timbre echivalent. Am și semințe de Asclepias tuberosa (iarba fiarelor) galben și bicolor. Semințele se pot livra în plic autoadresat timbrat corespunzător pe adresa: Gheorghe Cojocaru, Str. Nicolae Titulescu nr. 435, loc. Drăgănești-Olt, jud. Olt, cod 235400.
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Gradina Fiarelor - Info Cartea

Leave A Reply