Ia măsuri de siguranță când lași păsările libere în casă

0
papagali perus in colivie
Foto: arhiva Practic Idei
Maria Angelica Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
Cu o pasăre care să ciripească în casă, ai pofta de viață asigurată, dar ele cer îngrijiri speciale și o atenție permanentă.
Contrar unei idei preconcepute, păsările se atașează foarte repede de stăpân și cer multă afecțiune. Unele dintre ele, cum ar fi papagalii cacatua, dacă nu le acorzi suficientă atenție, scot țipete stridente.
Altele, ca perușii, disting dintr-o privire străinii de persoanele cunoscute și „fac“ pe muții în fața invitaților. Dacă trebuie să pleci și să-ți încredințezi pasărea altcuiva, alege  o persoană cunoscută, altfel ele ar putea refuza hrana, chiar ar muri.
Dacă vrei o pasăre cântătoare, alege canarii sau perușii, mai ales că le place să fie ascultați când se exprimă. Dacă visezi o pasăre care să vorbească, îndreaptă-ți atenția către papagali. Nu uita că au nevoie de îngrijire atentă și de afecțiune. Iar pentru a “vorbi” se cere și un antrenament.
Pentru anumite specii, o colivie mică este suficientă, dar păsările sunt în general mai fericite dacă au spațiu să-și desfășoare aripile. Dacă nu le poți oferi o volieră, lasă-le din când în când să zboare prin cameră, după ce ți-ai luat câteva măsuri de siguranță:

  • închide ferestrele sau asigură-te că cele deschise au plase de țânțari
  • trage perdelele sau jaluzelele și acoperă oglinzile (nu văd geamul și nu fac distincția între realitate și reflexia spațiului și se vor lovi)
  • mută în alt loc plantele verzi (au tendința de a le ciuguli și ingerarea unora dintre ele este periculoasă cauzând intoxicații și chiar moartea), bibelourile, vazele și alte obiecte de valoare
  • verifică înainte ca ușile să fie închise
  • stinge radioul sau televizorul, pentru ca pasărea să nu se sperie de zgomote.
  • Atenție! Evită să lași păsările libere în bucătărie, mai ales când gătești, fiindcă sunt curioase și odată aflate deasupra oalelor care fierb sunt afectate de aburii fierbinți, putând chiar cădea în vasele cu lichid.

Înainte de a cumpăra o pasăre, vizitează mai multe pet-shop-uri și compară curățenia, mărimea cuștilor și starea animalelor. Cumpără-ți un ghid asupra speciei alese pentru a o cunoaște mai bine. Verifică starea de sănătate a păsării: trebuie să aibă penajul complet, narinele curate, respirația regulată.
Vă doresc o toamnă frumoasă, alături de prietenii voștri necuvântători.
Mult noroc!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply