Hymenocallis și aporocactus, două plante ușor de întreținut

0

ursache2Elena Ursache, Piatra-Neamț, jud. Neamț
Dragă redacție, dragi cititori,
Vă scriu din nou cu mult drag, după o lungă absență, perioadă în care am fost plecată din țară. După articolul publicat în nr. 4 din anul 2009, revin cu câteva informații despre două plante mai rar întâlnite, pe care le dețin și eu. După părerea mea nu sunt tocmai greu de întreținut și, de fiecare dată când înfloresc, îmi bucură ochii cu florile lor deosebite. Este vorba de hymenocallis și aporocactus.
Știați că există cactuși de deșert, dar cactuși de pădure? Aporocactus (cunoscut  popular drept coada șobolanului) este originar din pădurile de altitudine din Mexic. Trece de un metru lungime, este deosebit.Țepii scurți sunt răspândiți pe toată lungimea tulpinii lor cilindrice. Florile roz aprins apar primăvara pe lăstarii din anul precedent. Pentru a stimula înflorirea, se taie o treime din lungimea tulpinilor. Când apar bobocii, se feresc de mișcare și de curenți de aer rece. Cactușii nu trebuie ținuți în ghivece mari și atunci când își formează bobocii nu se mai udă. Lunar, se aplică un îngrășământ bogat în fosfor care îi va ajuta în timpul iernii să își formeze mugurii florali. Se înmulțesc și prin semințe, dar cel mai ușor prin butășire.
Numit popular narcisă peruviană sau crinul păianjen, hymenocallis-ul ne încântă privirea cu florile albe cu gât verzui, foarte delicate, având corola ca formă între crin și narcisă. Are petale lungi și subțiri, ușor întoarse spre exterior. Florile apar în mănunchi, de trei-patru în vârful tijei ce se formează vara, în mijlocul de frunze lungi, verzi și lucioase. Planta crește și se dezvoltă în spații cu multă lumină, însă trebuie protejată de razele puternice ale soarelui. Se udă moderat, se pulverizează frunzele, se fertilizează periodic. Se înmulțește mai ușor prin bulbi. Perioada de înflorire este de regulă vara, florile parfumate deschizându-se pe rând. Solul prielnic este format din mraniță, turbă și nisip și cu drenaj bun. În perioada de repaus, temperatura nu trebuie să scadă sub 8 grade Celsius, bulbii ținându-se la întuneric. Cine vrea poate să-mi scrie pe adresa de e-mail [email protected] Un an nou fericit!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply