Hrănirea găinilor adulte

1

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Pentru a asigura o producție ridicată de ouă, rația pe care o administrăm păsărilor trebuie să satisfacă cerințele de energie proprie, de proteine, de săruri minerale, iar furajele care se administrează să fie variate, de bună calitate și cu valoare biologică ridicată.
În general, hrana de bază a găinilor o constituie concentratele, datorită faptului că ele nu pot digera celuloza. În hrana găinilor adulte se vor administra următoarele categorii de furaje:
✰ boabe de cereale ca: porumb, ovăz, orz, grâu și în măsură mai mică mei, secară, sorg. Cerealele pot intra în hrana găinilor în proporție de până la 75%.
✰ boabe de leguminoase ca: mazăre, măzăriche, soia, in, cânepă, care pot intra în hrana găinilor în proporție de 10-15%.
✰ reziduuri ca: tărâțe, gozuri, turte, șroturi care pot intra în rație în proporție de 10-15%.
✰ furajele de origine animală cum sunt: făina de carne, de sânge, de pește, zerul etc. Pot intra în rație în procent de 8-10%, dar să fie de bună calitate și nealterate.
✰ furajele verzi pe timp de vară, suculentele (morcov, sfeclă), tuberculiferele, făina de fân, boabele încolțite pe timp de iarnă, pot intra în rație până la 20-25%. Pentru asigurarea de vitamine se va administra în rație drojdie de bere în proporție de 4-5% sau în lipsa acesteia, vitamine sintetice.
✰ furajele minerale ca: făina de scoici, de oase, creta furajeră, cărbune vegetal etc. se administrează în amestec și în cantități de 4-5 g pe cap și zi. Sarea de bucătărie se administrează în cantitate de 0,5 g pe zi și cap de pasăre. În afară de aceste furaje minerale este necesar să asigurăm, în rație, microelemente ca fier, cobalt, etc. Rația se administrează sub formă de amestec uscat, umed și grăunțe. Amestecul uscat este format din uruială de boabe întregi și furaje uscate bogate în proteine de origine vegetală ca: șroturi, turte, tărâțe etc. Proporția dintre boabe și uruieli este de 1:1 pe timp de vara, 1,25:1 pe timp de primăvară și toamna și 1,5:1 pe timp de iarnă. Amestecul uscat se distribuie în hrănitori și se lasă permanent la dispoziția păsărilor.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Dihorul la pasari | Revista Practic idei

Leave A Reply