Hoya kerrii miroase a ciocolată

0

Georgeta Teodorescu, Bucureşti

Georgeta Teodorescu
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru publicarea articolului meu din revista Practic Idei nr. 12/2011. Vă supun atenției o plantă deosebită, hoya.
Hoya kerrii, face parte din familia Asclepiadaceae şi este o specie de Hoya din S-E Asiei. Numele ei vine de la Francis George Kerr, medic britanic colecționar de plante şi autor de cărti despre botanică.
Hoya Kerrii mai este cunoscută şi sub numele de „Hoya Valentine” datorită frunzelor în formă de inimă. Este o plantă de interior, suculentă, cu creştere lentă, frunze cărnoase şi plate, tulpini groase şi tari care depășesc 4 metri. Tulpinile trebuie dirijate cu grijă pe o scăriță solidă şi înaltă  de lemn sau metal.
Dintr-un supermarket de profil am cumpărat în luna februarie 2008 trei frunze de Hoya kerrii gata înrădăcinate în ghivece mici de ceramică fară scurgere. Una a fost pentru o prietenă, iar celelalte două pentru mine. După cam zece zile le-am mutat în ghivece de plastic puțin mai mari şi prevăzute cu găuri de scurgere.  Pe una am plantat-o cu balotul original punând de jur împrejur pământ obișnuit de flori amestecat cu perlit, iar la cealaltă am îndepărtat balotul original cu multă grijă ca să nu-i deranjez rădăcinile şi am plantat-o în pământ de cactus cumpărat de la supermarket. A rezistat cea sădită în pământ de cactus, cealaltă s-a îngălbenit la scurt timp şi am aruncat-o. Abia după 5-6 luni i-a apărut prima frunză, apoi, la câte 3-4 luni câte una.
Vara, cât a fost foarte mică, am ținut-o afară în suportul de flori de la geam unde am soare numai dimineața 2-3 ore, am udat-o de două ori pe saptămână, iar pe caniculă am pulverizat-o pe frunze.
Iarna o țin în balcon la 15-16 grade Celsius, aproape de geam, la lumină şi o ud o dată la două săptămâni, când pământul din ghiveci arată uscat. Din când în când şterg de praf cu o cârpă umedă fiecare frunză pe ambele fețe.
Îngrăşământ îi pun numai vara, Vitaflora (pentru plante cu flori) de două ori pe lună diluat conform indicațiilor din prospect. În primăvara-vara anului trecut, a avut o creştere spectaculoasă şi a înflorit. Florile sunt ceroase, dispuse în buchete sub formă de bulgăre, din care picură un lichid lipicios care îşi schimbă culoarea pornind de la gălbui până la maro-roşcat şi răspândeşte un miros ușor de ciocolată.
Se înmulțeşte din primăvară până toamna din butaşi de tulpină, cu cel puțin două noduri, puşi direct în pământ sau în vase cu apă  până înrădăcinează, apoi se mută în pământ. Mult succes !
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply