Hotelul Capsulelor, cea mai bizara constructie din lume

0

Hotelul CapsulelorConstruit in Tokyo in 1972, perioada in care Japonia se pregatea pentru o dezvoltare economica exploziva, Hotelul Capsulelor este format din module de mici dimensiuni atasate de o structura fixa si este una dintre cele mai ciudata constructii din lume. Ideea era noua, inedita, socanta. Si in buna masura asa a ramas.

Un grup de arhitecti coordonat de Kisho Kurokawa credea in conceptul de noi structuri care sa se dezvolte si sa se adapteze le nevoile unei societati intr-o dezvoltare accelerata. Desi viitorul prezis nu a devenit realitate, in principiu din motive economice, iar turnul a devenit intr-o oarecare masura anacronic, imobilul este inca functional.

Citeste si: Casă tradițională românească

Hotelul capsulelor are o structura arhitecturala unica, pe care unii au vrut sa-l elimine din peisajul urban considerandu-l fie depasit, fie inutil si absurd. Au fost si voci care au vazut in Hotelul Capsulelor visul despre o realiatte pe care societatea nu a reusit sa o atinga. Ramane de vazut daca idealismul pe care il anunta aceasta conceptie arhitecturala era unul benefic sau nu.

Citeste si: Un apartament din Barcelona

In prezent imobilul are 140 de capsule, tot atatea module din beton atasate unei structuri stabile, centrale. In planurile initiale se luase in calcul ca aceste module sa fie schimbate la fiecare 25 de ani, pe masura ce nevoile comunitatii se schimbau.

Minami_02-660x528

Structurile futuriste ale turnului sunt mobilate si dotate cu minimum de utilitati, iar fiecare dintre ele are o fereastra rotunda de mari dimensiuni.

Citeste si: Paris, doua hoteluri de lux

Hotelul Capsulelor a fost unul din proiectele fotografice ale lui Noritaka Minami, intitulat “1972”. Seria lunga de fotografii pe care acesta le-a facut cu Hotelul Capsulelor era o arhivare a unei realitati esuate, aflate in pragul demolarii.

Citeste si: Cea mai mare gradina verticala din lume

Minami_12-660x528Hotelul Capsulelor este inca locuit.

Mai mult de jumatate din micile apartamente sunt ocupate, unele sunt folosite ca locuinte, altele ca birouri.

In prezent se merge pe ideea renovarii si conservarii constructiei desi este considerata un monstru arhitectonic, tocmai pentru ca este unica in lume cu toate ca autoritatile refuza sa o considere o cladire istorica sau sa-i ofere un statut special.

Sursa: wired.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply