Hibrizii de Hemerocallis, crini de o zi

0

Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimată redacție și dragi cititori,

crini de o zi
Foto: arhiva personală- Hemerocallis hibrid Strawberry Candy
Vă scriu din nou cu mare plăcere, de data aceasta despre colecția mea de crini de vară sau crini de o zi, din genul Hemerocallis, fam. Liliaceae. Pe cât de trecătoare sunt florile lor, pe atât sunt de frumoase.
Crinii de o zi își deschid florile spre sfârșitul lunii iunie și pot înflori până în august. Speciile de grădină cele mai populare sunt crinul portocaliu sau Fulva cu flori trompetiforme și mari, larg evazate, ce apar pe o tulpină înaltă ca o nuia, precum și specia Citrina cu flori galbene, parfumate, care se deschid noaptea.
În ultimii ani s-a creat un număr mare de hibrizi care nu mai respectă culoarea galben-portocalie, nici forma trompetă a florilor și nici statura. Acești hibrizi pot fi pitici, de mărime medie sau uriași. Ei se cultivă ușor în teren sau în vase, unde trebuie să găsească un sol care să rețină umezeala, deci reavăn. Sunt plante cu rădăcini viguroase, cărnoase și cu umflături (noduri) care îi fac să se extindă în jur. Crinul de o zi crește bine atât la soare, cât și la semiumbră. Viața florilor este scurtă, de o zi, însă frumusețea lor ne convinge să-I cultivăm. Însăși denumirea de Hemerocalis de origine greacă înseamnă „frumusețe de o zi” (hemera – zi, kalos – frumusețe). Informații privind îngrijiea  găsești pe această pagină.
crini de o zi
Foto: arhiva personală – Hemerocallis hibrid Diva’s choice
Hibrizii de Hemerocallis însumează numeroase cultivaruri obținute din încrucișări succesive ale mai multor specii care au colorit variat, cu flori simple sau bătute. Eu dețin următorii hibrizi:

  1. Hemerocallis „Stella D’oro”, plantă scundă, cu frunze subțiri și flori galben-aurii ca soarele, în formă de pâlnie și cu un parfum discret. Florile care apar țin o zi, se trec și apar altele o perioadă de aproape două luni. Formează o tufă mijlocie, compactă, care se pretează și pentru borduri în combinație cu alte specii, cum ar fi levănțica, heuchera sau trandafirii pitici. Crește bine în ghivece încăpătoare, care iarna se introduc în camere reci.
  2. Hemerocallis „Diva’s Choice”, un hibrid cu flori de culoarea caisei și marginea petalelor roz-roșiatică. Crește circa 40-45 cm înălțime, are frunze aglomerate ca la Clivia (vezi detalii pe https://www.practic-idei.ro/fara-odihna-in-loc-racoros-clivia-nu-infloreste/ ) din mijlocul cărora iese tulpina florală cu mai mulți boboci în vârf, din care se deschid succesiv florile câte una.
  3. Hemerocallis „Strawberry Candy”, un hibrid cu flori roz-bombon cu nuanțe de caisă, cu un inel brun-roșcat în interior și discul central verde. Se poate cultiva atât în grădină, cât și în ghivece sau jardiniere. Eu am crescut în ghiveci mai multe tufe, pe care le așez unde vreau în curte.
  4. Hemerocallis „Little Grapette” sau „Little Wine Cup” este un hibrid cu o culoare încântătoare, florile au cupe mari, striate cu violet și mijlocul galben. Florile de culoarea vinului roșu pot fi simple, dar sunt și flori bătute cum este hribridul „Night Land”, cu flori superbe asemenea unor trandafiri de culoarea vinului roșu. La acest hibrid petalele interioare au o bordură galben-aurie de parcă ar fi tivite cu fir de aur și tind să se adune către față, iar petalele exterioare, mai mari, își răsfrâng vârfurile spre spate. Sunt niște flori admirabile, superbe, iar pentru poze sunt fotogenice. Floarea nu ține decât o zi și o noapte, apoi apar altele. O tulpină florală are 5-7 boboci, iar înflorirea se prelungește chiar 10 zile.
crini de o zi, Hemerocallis
Foto: arhiva personală – Hemerocallis Night Land
Mai sunt și alți hibrizi pe care încă nu-i dețin, ca de exemplu: „Stafford” cu flori mari de  circa 10 cm diametru, galbene sau roșii, care crește 65 cm. Mai menționez și hibridul „Golden Chimes” cu flori mici galbene și hibridul „Pink Damask” care crește 90 cm și are flori de 12 cm de culoare roz sau galbenă.
Înmulțirea speciilor de Hemerocalis se face prin divizarea tufei toamna sau primăvara, evitând rănirea rădăcinilor, cel mai bine sub jet de apă. În primii doi ani, plantele tinere sunt mai sensibile când este ger puternic. Este recomandabil să fie protejate de temperaturile foarte scăuzte, ghivecele ducându-se în interior, dar în spații reci. Frunzele se usucă la venirea frigului, iarna se evită udarea, dar administrarea apei se reia la jumătatea lunii februarie, treptat. Din primăvară și până toamna crinul de o zi se crește afară, cele mai potrivite locuri de cultură fiind cele semiumbrite.
Nu vă temeți că sunt flori efemere, ele vă satisfac simțul estetic și atenția acordată prin prelungirea sezonului de înflorire.
Fiind rezistenți, crinii de o zi, mai ales cei din specia Hemerocallis fulva, apar destul de des pe marginea gardurilor de la sate. În unele părți ale lumii, s-a dovedit că pot deveni invazivi, mai ales dacă dau de o sursă de apă, așa că aveți grijă unde îi plantați pentru a nu avea probleme ulterior cu răspândirea lor necontrolată.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply