Hibiscusul se udă atent

0

Oana Otilia Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție,
Vă vorbesc puțin despre Hibiscus, farmecul Orientului, care este un arbust de mare frumusețe, este un izvor de minunate flori, simple sau duble, de diferite culori.
Florile nu durează mai mult de 36 de ore, dar ele se succed din primăvară până în toamnă. În perioada creșterii și înfloririi, udă planta în permanență. Strânge planta la bază și înlătură excesul de apă. Pe vreme caldă, stropește-o zilnic și vaporizează și frunzele și bobocii, care cad dacă aerul este uscat. Nu stropi florile. Primăvara sau vara taie câte o crenguță de 7 cm, apoi pune-o în apă sau în pământ umed. Temperatura trebuie să fie de minimum 13 grade Celsius. Iarna, această temperatură, împreună cu stropirea redusă, favorizează înflorirea. Planta are nevoie de lumină multă, dar nu direct de la soare.
Se stropește des. Iarna, înainte de o nouă stropire, lasă pământul să se usuce puțin. Săptămânal, mai puțin iarna, adaugă în apa de stropit îngrășământ lichid pentru mușcate. În perioada februarie-martie, înlocuiește pământul. Excesul, ca și lipsa apei, provoacă la hibiscus o cădere a bobocilor și a frunzelor. Pentru atacul paraziților se administrează insecticid. La căldură mare, planta se ofilește, de aceea pune planta într-un loc răcoros, la minimum 19 grade Celsius. Pune ghiveciul pe un strat de pietriș cu apă și vaporizează apă pe frunze.
Coșenilele sunt depuneri albe pe spatele frunzelor. În acest caz freacă frunzele de hibiscus cu un tampon de vată îmbibat în alcool de 70°. Când frunzele sunt colorate în gri, este atacat de păienjeni roșii. Curăță frunzele cu un burete, pulverizează mai multă apă călduță și tratează planta cu un produs special. Primăvara, când îi schimbi ghiveciul, taie planta la jumătate ca să se ramifice și să înflorească. După ce ai tăiat-o, pulverizează pe ea apă călduță, pentru a evita scurgerea sevei.
Dragă cititorule, dacă vrei, poți să ai ananas în ghiveci. Pentru a cultiva un ananas, alege un fruct proaspăt din piață, cu frunze mari, sănătoase. Taie tulpina la bază și plantează într-un ghiveci umplut cu amestec de nisip și turbă. Stropește și acoperă tulpina cu un borcan de sticlă. În momentul în care frunzele încep să se dezvolte, este semn că planta începe să crească. Este nevoie de două sau trei luni până când se ajunge la această fază. După un interval cuprins între 6 și 9 luni, mută ananasul într-un vas mai mare, cu turbă. Noua plantă obținută dintr-un fruct cumpărat din piață nu va avea culoarea plantei din care provine, ci va avea frunze de un verde argintiu. Dragi cititori, bucurați-vă, primăvara bate la ușă!
Foto: Oana Otilia Trică

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply