Hemerocallis, Crinul de o zi, iubește soarele

0
hemerocallis
Foto: Cornelia Diaconescu
Cornelia Diaconescu, loc Sânandrei, jud. Timiș
Vă scriu despre o plantă minunată pe care o am în grădină și care mă încântă cu florile și parfumul ei.
Hemerocallis sau crin de o zi este o plantă perenă, într-atât de decorativă, încât, odată ajunsă în grădină, dorința de a avea din ce în ce mai multe soiuri va fi de neînfrânat.
Este o plantă nepretențioasă, foarte rezistentă la condițiile neprielnice, la ger și la uscăciune, la boli și la dăunători. Hemerocallisul este o erbacee perenă, care crește formând tufe compacte, unele scunde (25-30 cm), altele de înălțime medie (45-65 cm), dar și înalte (70-150 cm), cu un frunziș verde crud sau intens, frunzele înguste, ușor „căzătoare”, dând un aspect de fântână arteziană tufei. Chiar și fără flori, aceste tufe sunt ornamentale, umplând goluri din grădina de mijloc de vară. Tijele flo­rale se în­mul­țesc an de an, și poar­tă pe ele zeci de boboci fiecare, ce se deschid zilnic. Florile, mici ca niște clopoței – unele, altele ca niște fluturi în repaus, medii, mari, gofrate, ondulate, spumoase, serioase, simple și majestuoase, cârlionțate și zglobii, parfumate sau nu, fac deliciul grădinilor rustice, urbane sau preten­țioase deopotrivă. În fiecare dimineață, se nasc flori noi, iar seara se retrag. De aici și numele de „Crin de o zi”.
Îngrijirea se reduce la amplasarea într-un loc foarte luminat, pentru că hemerocallisul iubește nespus soarele, dar nu se va sfii să înflorească, ceva mai târziu, este drept, și într-un loc semiumbros. Pământul în care se va dezvolta este de preferat să fie fertil, afânat, care să permită trecerea apei și a aerului. Este o plantă rezistentă la uscăciune, dar este bine să-i dăm apă multă, dar nu des și să avem grijă ca apa să nu băltească. Îngrășăminte se vor da de două ori pe sezon: înainte de înflorire și după ce a trecut perioada de înflorire. Cel mai simplu se rezolvă a­ceastă problemă cu „supa” de buruieni (ierburi, buruieni culese din grădină, fără semințe, lăsate la macerat 1 săptămână în apă și apoi diluată 1:3), cenușă de lemn, mulci din iarbă cosită. Florile fânate se vor îndepărta pentru a lăsa loc celorlalte, care vin din urmă, și pentru a da plantei un aspect îngrijit. Și tijele florale vor fi îndepărtate odată cu sfârșitul înfloririi. Frunzele vătămate sau uscate se vor îndepărta.
Hemerocallis se pot înmulți prin divizarea tufelor. Această operație este chiar indicată o dată la 5-7 ani, pentru a reîntineri planta. Tufele se despart și se plantează segmente, menținându-se o umiditate moderată. Plantarea se poate face și la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie, dar este de preferat să fie făcută toamna. Se pot planta individual sau în grupuri de 3-4. În grădină această plantă se simte bine în orice companie: aproape în orice combinație se va dori. Fiind atât de rezistente, rar se întâlnesc hemerocallisi suferinzi. Melcul și limacșii ce-i mai dau de furcă, în rest este ocolit. Informații și detalii despre această plantă, dar nu numai ofer la tel: 0737.353.056 sau [email protected]

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply