Guzmania se îngrijește ușor și se udă cu măsură

0

Guzmania, din punct de vedere botanic, Guzmania reprezintă un gen ce cuprinde peste 100 de specii din familia Bromeliilor (familie unde intră si Aechmea, Vriesea, ananas, Tillandsia etc.).

Floarea arată foarte bine, de parcă ar fi artificială, de când am cumpărat-o nu a pierdut nimic din farmecul ei inițial. Este o floare minunată, cu o înflorire îndelungată. Are frunze lungi, de culoare verde deschis, pot ajunge la lungimea de 30-35 cm și lățimea de 3 cm. Este o specie tropicală, dar care suportă bine și clima de la noi.

Se îngrijește foarte ușor și nu este deloc pretențioasă. Iubește lumina, dar nu trebuie expusă direct la soare. În timpul iernii trebuie să-i asigurăm spații cu lumină și căldură. Crește bine și la semiumbră, cu condiția să-i asigurăm și căldură. Temperatura favorabilă este de 24 grade Celsius. Dar trebuie să avem grijă iarna să nu scadă temperatura sub 15 grade Celsius, pentru că floarea va avea de suferit. Floarea trebuie ținută într-o cameră bine aerisită.

În schimb, este foarte sensibilă la udare. Dacă vrei să-i meargă bine, o uzi cu apă de ploaie adunată în bidonașe, sau cu apă de la robinet ținută în recipiente 1-2 zile. Între udări pământul trebuie lăsat să se usuce. Udatul se face la 1-2 săptămâni. Floarea trăiește aproximativ 3 ani, în acest timp la rădăcina florii vor apărea 2-3 pui. Eu am fost norocoasă, chiar în primul an au apărut doi pui. Când au ajuns la 15-20 cm, cu un cuțit bine ascuțit am despărțit de la planta mamă un pui. L-am plantat în ghivece mici, acum rămâne de văzut dacă s-au prins ori nu.

Sursa: Paula-Iulia Peșteșan, loc. Cenad, jud. Timiș/foto. pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply