Cele mai frecvente greșeli făcute de grădinari începători

0

Fie că ești la început de drum în ce privește grădinăritul, sau ești un grădinar cu experiență, există câteva sfaturi care, credem noi, îți vor prinde bine. Indiferent de anvergura proiectului tău, un lucru pe care nu îl faci cum trebuie la momentul de față se poate să-ți zădărnicească toate eforturile. Tocmai pentru că ne pasă de tine și de timpul și banii pe care îi investești în grădina ta, ne-am hotărât să ne asigurăm că nu faci vreuna dintre greșelile menționate mai jos. 

Uzi prea mult

Știi și tu foarte bine că ce-i prea mult strică. Nu te încăpățâna să uzi plantele mai des decât este nevoie. E posibil să le faci chiar mai mult rău decât dacă nu le-ai uda deloc. Principiul de bază: udă planta la rădăcină, nu pe frunze. Răsadurile au nevoie de multă apă atunci când sunt plantate dar, odată ce au propriile rădăcini se vor mulțumi să absoarbă umezeala din sol. 

Ia în calcul și momentul zilei! Dacă uzi la amiază vei pierde o parte din apă din cauza fenomenului de evaporare. Recomandat este să uzi dimineața devreme sau seara. 

Nu dai spațiu plantelor

A doua greșeală comună constă în faptul că nu acorzi plantelor destul spațiu în care să se dezvolte. Unde își vor crește ele rădăcinile dacă sunt constant înghesuite? Fă o documentare serioasă și află de cât spațiu are nevoie fiecare plantă în parte. 

Nu iei în calcul soarele

Este un lucru perfect cunoscut faptul că plantele au nevoie de soare ca să crească și să se dezvolte. Nu ai cum să dezvolți o grădină sănătoasă fară lumină solară.Din nou, află de cât soare are nevoie fiecare tip de plantă și aranjează grădina în mod strategic. 

Ai grijă ce fel de copaci alegi pentru grădină! Cei cu o coroană masivă îți vor asigura relaxarea la umbră în curtea din spate, dar îți vor priva răsadurile de soare. Așadar alege cu grijă și echilibrează spațiul din grădină. 

Nu iei în calcul solul

Dacă vrei într-adevăr rezultate pe măsura eforturilor tale, trebui să te asiguri că ai și condițiile potrivite.  Multe flori sau legume vor prospera în anumite condiții și se vor degrada în altele. Solul este un element crucial atunci când începi să plantezi. Află ce sol ai în grădina și cu ce fel de plante se potrivește. 

Plantezi în extrasezon

La fel ca în cazul solului, și anotimpul este foarte relevant atunci când începi procesul de plantare. Nu vei avea rezultatele scontate dacă nu plantezi în sezonul ideal. 

Tai iarba prea scurtă

Cine nu vrea să aibă un gazon îngrijit? Dar fii cu băgare de seamă, îngrijit nu înseamnă scalpat! Mulți grădinari pur și simplu taie iarba prea scurt. Mai ales în perioadele de secetă, este recomandat să lași iarba puțin mai lungă. Astfel va reține umezeala mai bine și va trece mai ușor peste această perioadă. Data viitoare când tai gazonul, folosește o setare mai mare la mașina de tuns. 

Sapi solul când nu trebuie 

O altă greșeală des întâlnită este săparea solului atunci când este ud. Evită să sapi solul când este umed dacă vrei să nu-i distrugi structura. E normal să-l uzi, dar așteaptă până acesta se usucă și apoi amestecă-l cu îngrășământ. Îl poți combina și cu nisip. În funcție de suprafața, îți recomandăm achiziționarea unei motosape profesionale. Munca ta va deveni infinit mai simplă. 

Sperăm că te-am luminat puțin în ce privește cele mai comune greșeli făcute de grădinari. Dacă le știai deja, felicitări! Niciodată nu strică o reconfirmare. 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply