5 greșeli de încălzire a locuinței, care îți dublează inutil facturile

0

Oricât de frig ar fi afară, înainte să pornești căldura la maximum, asigură-te că nu comiți una dintre aceste greșeli, care îți încarcă facturile degeaba.

Când temperaturile de afară scad sub pragul înghețului, tot ce îți dorești este să intri în casă, unde este cald și bine și ai control deplin asupra termostatului. Probabil ai remarcat însă că, de multe ori, oricât ai încerca să-ți încălzești casa, temperatura rămâne aceeași, dar ai mai mult de plată la gaz sau la întreținere. Iată care sunt obiceiurile de care mai mult ca sigur ai auzit și tu și după care este posibil să te ghidezi, deși e complet greșit:

Pornești căldura mai tare când este frig afară

Jumătate dintre participanții la un studiu efectual de Energy Saving Trust au declarat că au obiceiul de a da căldura cu atât mai tare cu cât afară este mai frig. Cu toate acestea, un astfel de obicei nu numai că este ineficient, dar îți și încarcă factura. Asta pentru că termostatul de la care reglezi căldura este deja programat să încălzească încăperea până la o anumită temperatură, iar faptul că tu crești acea valoare nu înseamnă că în cameră se va face imediat cald.

Verifică în schimb starea instalației de căldură, de la care cei mai mulți au probleme cu încălzirea locuinței. O instalație de calitate folosește o astfel de teava din cupru, eficientă termic și energetic, pentru a încălzi întreaga locuință, în timp ce instalațiile vechi pierd căldură și îți iau lunar bani din portofel. Dacă ai o asemenea instalație în casă, înseamnă că locuința ta este mult mai eficientă în a păstra căldura, iar frigul pătrunde mult mai greu.

Nu acoperi eficient sursele de aer rece

Ferestrele și ușile spre exterior sunt principalele locuri prin care aerul rece pătrunde în casă, așa că este foarte important ca acestea să fie cât mai bine izolate. Chiar și proprietarii de locuințe care au termopane montate se plâng de faptul că acestea nu păstrează căldura, iar pe sub pragul ușilor de intrare în apartament sau în casă intră aerul rece de afară. Aceste probleme pot fi rezolvate cu o bandă autoadezivă de cauciuc sau burete, care astupă golurile și împiedică pătrunderea aerului rece de afară.

Încă mai păstrezi electrocasnicele vechi

Un boiler de apă vechi de 10-15 ani îți poate încărca enorm facturile, pentru că tehnologia folosită la vremea fabricării lui nu era una eficientă din punct de vedere termic. Electrocasnicele vechi, care nu sunt încadrate în clasa A de eficiență energetică, ajung să îți adauge lunar câteva zeci de lei la cheltuieli, iar în timp ajungi să pierzi mai mulți bani decât dacă le-ai înlocui cu unele inteligente din punct de vedere al consumului.

Nu aranjezi mobilierul în funcție de sursele de căldură

Caloriferul sau radiatorul din locuința ta trebuie să poată emana căldură în toată încăperea. Ori dacă îl acoperi cu o canapea, cu un pat sau cu o comodă, toată căldura va fi radiată și absorbită de mobilier, în timp ce în cameră temperatura va fi mult mai mică decât ar trebui. Asigură-te că sursele de încălzire nu sunt acoperite de mobilă sau de haine și vei simți imediat diferența. Iar dacă nu ai unde să muți un pat masiv, pentru a face loc caloriferului să radieze căldura, optează pentru un radiator vertical, pe care să îl poți strecura printre piesele de mobilier.

Lași căldura pornită chiar și când nu ești acasă

Este un obicei atât de frecvent întâlnit încât pare dificil de crezut că este unul greșit. Din păcate, mulți proprietari de locuințe lasă căldura pornită la minimum chiar și atunci când sunt plecați de acasă, în loc să o oprească de tot. În primul rând, această metodă este ineficientă pentru că oricum locuința ta va părea rece atunci când vei ajunge acasă și o vei porni mai tare. Iluzia că este mai cald în casă cu căldura pornită la minimum nu face decât să îți încarce facturile.

Tu cum reușești să îți faci locuința eficientă din punct de vedere termic și financiar? Ai comis vreuna dintre greșelile menționate de noi?

 

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply