Gradinita, la controlul ANPC!

0

Anul trecut, la mai bine de jumatate dintre cele 500 de gradinite controlate, s-au constatat abateri de tot felul.

Care sunt problemele?

Comisarul ANPC Chita Prepelicean va ofera mai multe detalii: „Spre exemplu, o gradinita din Arad nu avea autorizatie sanitara pentru niciuna dintre cladirile in care functiona. Am descoperit gradinite cu program prelungit fara autorizatii de functionare sau cu autorizatii de functionare nevizate la timp, au fost probleme legate de nerespectarea regulamentului de ordine interioara, am descoperit un contract de prestari servicii cu clauze abuzive, de genul „taxa nu este rambursabila, se achita integral, indiferent de prezenta copilului la gradinita”, hrana necorespunzatoare, anumite contracte nu aveau trecute tarifele pentru hrana copiilor, pentru optiunile de baza si pentru optiunile din afara curriculei pe care parintii le agreeaza. Era doar un tarif global, iar parintele nu cunostea ce cursuri suplimentare poate face micutul, la care ar avea dreptul, ce intra in tariful de baza, ce este extraoptiune. Parintele nu avea acces la absolut nimic din aceste informatii”.

„In ceea ce priveste calitatea alimentelor, s-au gasit, practic, la unele dintre gradinite, alimente expirate, lipseau documentele de provenienta a produselor folosite in bucatarie, nu erau respectate temperaturile de depozitare. Ouale, spre exemplu, erau pastrate la temperatura mediului ambiant, pe motiv ca frigiderul din dotare este defect. S-a mai constatat nerespectarea vecinatatii alimentelor – in aceeasi incinta erau pastrate produse lactate, carne cruda de pasare si preparate din carne”, ne mai spune comisarul ANPC.

Meniul gradinitelor

In meniul oricarei gradinite trebuie sa existe alimente care sa asigure necesarul zilnic de calorii si substante nutritive destinate copiilor si, neaparat, aceste meniuri trebuie avizate de catre personalul medical din unitate, la fel cum trebuie verificate si instalatiile frigorifice, ustensilele, vasele in care se prepară si in care se serveste mancarea copiilor: „De regula, atunci cand am facut aceste controale de verificare, am descoperit spatii necorespunzatoare pentru depozitarea alimentelor, saloanele de servire nu aveau mobilier sigur, am constatat amplasarea defectuoasa a blocului alimentar in cadrul gradinitei, astfel incat personalul trecea prin blocul alimentar, ceea ce nu este permis”.

Ce trebuie sa stim despre taxe?

„Legea spune ca taxa se formeaza in functie de cerere si oferta. Daca s-a strecurat cumva in contract o clauza de genul „gradinita isi rezerva dreptul de a modifica taxele in functie de cerintele din invatamant”, sub motivul ca le mai cumpara copiilor carti, jucarii sau alte produse, atunci sunt acoperiti”, explica dl. Prelipcean.

Parintii, inainte sa semneze contracul cu unitatea in care urmeaza sa-si inscrie copilul, trebuie sa vada daca din acel contract rezulta categoria de servicii pe care urmeaza sa o plateasca. Mai exact: cat inseamna cazare in gradinita, cat inseamna alimentatia copilului, cat inseamna cursuri de baza, cat inseamna cursuri optionale, tarifele fiecareia dintre toate aceste categorii trebuind precizate foarte clar. Trebuie detaliate drepturile si obligatiile partilor, dar si drepturile si obligatiile gradinitei fata de copil, cat timp acesta se afla sub supravegherea personalului gradinitei.

Daca puteti reclama conditiile necorespunzatoare din gradinite si cum trebuie sa fie mobilierul dintr-o gradinita, cititi in numarul de septembrie al revistei Casa si gradina.


Articol EXCLUSIV online
Text: Ruxandra Ion
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply