Grăbește-te să plantezi lalele, mai poți face asta în noiembrie

0
lalele inflorite
Foto: Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Dragi prieteni,
Dacă n-ați avut posibilitatea să plantați bulbii de lalele în septembrie sau în octombrie, puteți face acest lucru în luna noiembrie sau până la 15 decembrie, până ce pământul nu a înghețat.
Vă reamintesc câteva aspecte de care să țineți seama la cultura lalelelor.
Înrădăcinarea bulbilor are loc la o temperatură medie în sol de 5-7 grade Celsius și la o umiditate bună a pământului. Dacă acesta este uscat, se face udarea suficientă înainte de plantare, pentru a se atinge umiditatea necesară. Nu se plantează niciodată în sol uscat.
Dacă solul este suspectat că este infestat cu diferite mucegaiuri (micoze) se face dezinfecția lui folosind o soluție de piatră-vânătă (sulfat de cupru 0,5-0,6% utilizând circa 10 litri de soluție pe 1 mp) și udăm cu această soluție stratul.
Adâncimea de plantare este în general la 20 cm și depinde și de mărimea bulbilor, adică să fie circa 3 înălțimi ale bulbului. Distanțele între bulbi sunt de 10-15 cm, iar între rânduri de 25 cm.
Bulbii bine înrădăcinați rezistă la temperaturi scăzute în timpul iernii. Bulbii mari și mijlocii sunt cei mai rezistenți la frig, cei mici sunt mai sensibili.
Cerințele lalelelor nu sunt prea mari. Ele cresc în orice sol, însă pentru a avea succese deosebite, este bine să țineți cont de următoarele aspecte:
Pământul bine lucrat și afânat în profunzime asigură drenajul și buna dezvoltare a plantelor. Solul argilo-nisipos și bogat în humus – cu o reacție neutră (pH) este cel mai bun.
Terenurile însorite sunt de preferat, dar pot fi făcute plantări și la semiumbră – sub pomi și arbori cu coroane înalte și care înverzesc mai târziu primăvara. Pe terenurile puternic umbrite bulbii de lalele se mișcorează în volum. La semiumbră sunt recomandate soiurile care înfloresc mai târziu (tardive).
Dacă locurile de plantare sunt pe un teren cu apă freatică spre suprafață, se pot planta lalele, însă stratul superior să fie bine aerisit. Nu sădiți în concavități (gropi) ale terenului în care s-ar strânge apa.
Lalelele nu suportă îngrășarea pământului cu bălegar proaspăt înainte de plantare, căci vor putrezi atât rădăcinile cât și bulbii. Fertilizarea se face cu un an înaintea înființării culturii de lalele și cu o cantitate mai mică de bălegar. Dacă solul este prea sărac se poate aplica o doză de mraniță bine putrezită însă cu cel puțin 2 luni înainte de plantare. Nici îngrășămintele chimice nu sunt indicate la plantare, căci duc la distrugerea bulbilor. Cu un an înainte de plantare se pot aplica pe terenurile de plantat cu lalele, făină de oase sau făinuri fosfatice și potasice, precum și cenușă de lemn. Ele se dau înainte de arătura adâncă.
Pe solurile acide se poate administra var stins – 60 g/mp pentru corectarea pH-ului. În sol foarte calcaros se pot adăuga săruri de bor (boraxină 2g/mp).
Relațiile cu temperatura influențează calitatea florilor și dezvotarea bulbilor. Temperatura optimă de dezvoltare este cuprinsă între 12 și 16 grade Celsius.
Trecerea rapidă de la temperaturi joase la temperaturi ridicate în primăvară face ca florile să aibă o calitate scăzută, iar bulbii să rămână mici. Favorabil ar fi ca primăvara să fie cu temperaturi moderate, vara să fie călduroasă și toamna răcoroasă.
Umiditatea este alt factor climatic care are influențe hotărâtoare. Lalelele, în general, au nevoie de cantități mari de apă primăvara în faza de creștere a frunzelor și tijelor florale, la înflorire și circa o lună după înflorire. Nevoia de apă scade odată cu îngălbenirea frunzelor și se stopează odată cu uscarea lor. Insuficiența apei în perioada dezvoltării are influență negativă asupra calității florilor și a creșterii bulbilor. Toamna este din nou nevoie de umiditate mare pentru înrădăcinare. Umiditatea atmosferică sporită este necesară în faza creșterii tijelor florale.
Lumina dă strălucire florilor și asigură dezvoltarea unui frunziș bogat și turgescent. Florile de lalele se închid în absența luminii și a reducerii intensității ei. Intensitatea luminii influențează în bine dezvoltarea florilor și a bulbilor.
Dacă bulbii au fost plantați cu 20-25 zile înainte de venirea gerului, ei au suficient timp să se înrădăcineze bine și să reziste la ger. După plantare se fac 1-2 udări pentru a stimula înrădăcinarea. Trecerea bulbilor printr-o perioadă de frig de cel puțin 6 zile este absolut obligatorie, altfel nu are loc inducția florală.
În regiunile cu ierni aspre și geruri puternice se recomandă acoperirea straturilor plantate cu materiale de protecție precum: rumegușul, frunzele uscate, pleava, paiele, cetina și alte materiale prin care să circule aerul.
Pentru a nu fi spulberate de vânturi, se stropesc cu o pastă de argilă de consistența smântânii. Mulciul se îndepărtează primăvara când plantele au 4-5 cm înălțime.
Vă doresc succes și grădini înfloritoare!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply