Ghivece pe verticală

1

Daniela Bărăitaru, loc. Constanța, jud. Constanța
Dragi prieteni, dragi redactori ai revistei Practic Idei,
De multe ori, locuind la bloc, sau în apartamente ale unor case fără curte prea mare, ne plângem de lipsa verdelui, a florilor în viața noastră. Vă prezint în acest articol câteva idei despre cum putem avea flori fără a beneficia de prea mult spațiu.
Pentru cei care doresc să își decoreze ferestrele cu flori, iar pervazul nu este prea larg, cel mai mare pericol în acest caz este ca ghivecele de flori să nu cadă și să rănească pe cineva, fără a mai vorbi despre pierderea florilor! Vă propun două soluții aplicate la casa bunicii mele – fie construiți din scânduri ușoare un suport piramidal la dimensiunea ferestrei, fie instalați pur și simplu două fire de sârmă care vor suține ghivecele. Nu numai că aveți flori, dar aveți și umbră, atât de dorită în zilele căl-duroase de vară. În cazul în care aveți mici porțiuni de pământ în jurul casei, nu le lăsați necultivate! Este păcat să stea goale. Le puteți planta cu flori de grădină, precum trandafirii sau crizantemele, care rezistă fără foarte multă apă (trebuie să vă gândiți și la faptul că prea multă umezeală poate dăuna zidurilor casei).

ghivece
Foto: Daniela Bărăitaru
O bună idee pot fi plantele care cresc pe verticală, precum glicina, clematita, zorelele, lonicera (mănușa Maicii Domnului) sau vița-de-vie, care pot ajunge la înălțimi considerabile și pot forma frumoase umbrare răcoroase în apropierea ferestrelor. Și zidul casei poate deveni o mică grădină suspendată – pe un suport metalic sau pur și simplu pe piroane metalice bătute în perete puteți agăța ghivece cu sistem de prindere, care să conțină plante curgătoare sau cu flori aspectuoase. Nu în ultimul rând, așa cum am văzut mai ales în Germania, putem decora balcoanele cu jardiniere suspendate trainic în exterior, planta cea mai potrivită fiiind în acest caz mușcata, care îmbină frumu-sețea și varietatea culorilor florilor cu bogăția frunzelor.
Cred că dacă fiecare ar face măcar acest gest, blocurile noastre ar arăta mult mai frumos! Vă urez o toamnă plină de spor în toate și multă, multă sănătate!
Foto: Daniela Bărăitaru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Suporturi de ghivece | Revista Practic idei

Leave A Reply