Ghid pentru amenajarea unui living fermecător

0

living fermecator

Amenajarea livingului implică mult mai mult decât alegerea culorilor pe care vrei să le folosești sau a pieselor de mobilă preferate. Pentru un rezultat de-a dreptul impresionant sunt necesare câteva abilități practice și de design interior. Iar dacă nu te consideri foarte iscusită în acest sens, sau simți că-ți lipsește inspirația, urmează sugestiile de mai jos.

Îmbină confortul cu stilul

Una dintre principalele idei pe care trebuie să le ai în minte când vine vorba de amenajarea livingului este armonia dintre confort și stil. Fiind una dintre cele mai frecvent folosite încăperi, ambele aspecte sunt esențiale și e important ca ele să se completeze reciproc. Pentru a te simți cât mai bine în timpul dedicat relaxării, încăperea trebuie să cuprindă piese de mobilier și alte obiecte practice.

De exemplu, dacă cititul se numără printre pasiunile tale, prezența unei biblioteci este binevenită. Dacă îți place să te răsfeți cu o cafea bună, sau cu mici gustări între mesele principale, este de preferat să alegi o măsuță de cafea cât mai comodă, la înălțimea potrivită. Canapeaua și fotoliile ar trebui să fie cât mai confortabile, eventual extensibile în cazul în care familia sau prietenii te vizitează frecvent. De asemenea, dacă ești pasionată de tehnologie, optează pentru inovațiile în domeniu precum aplicațiile inteligente care îți permit controlarea întregii aparaturi din cameră, aerul condiționat portabil, sau sistemele de iluminat wireless.

Alege culorile și modelele cu grijă, pentru a obține, după cum am menționat mai sus, o armonie deplină.

Importanța măsurătorilor  

Deși nu multă lume se gândește la acest detaliu, unele măsurători sunt esențiale în amenajarea livingului. Distanțele dintre piesele de mobilier, înălțimea draperiei, sau distanta la care montezi candelabrul vor influența semnificativ aspectul camerei. De exemplu, este recomandat ca măsuța să fie așezată la o distanță de 30 de centimetri de scaune sau canapea, distanța dintre piesele de mobilier să fie de aproximativ 60 de centimetri, iar televizorul să fie amplasat la aproximativ 3 metri față de canapea.

De asemenea, pe cât de important este mobilierul, la fel de mult contează spațiul rămas liber. Astfel, este necesară păstrarea unui echilibru între mărimea camerei și cea a mobilierului. Specialiștii recomandă ca zonele care permit circulația să aibă o lățime de cel puțin 80-90 de centimetri.

Aceste reguli nu sunt exacte și diferă în funcție de mărimea spațiului și de stilul de amenajare. Totuși, este important să te informezi cu privire la sugestiile specialiștilor înainte de a lua deciziile importante.

Obiectele decorative

Obiectele decorative vor oferi personalitate livingului. Acestea trebuie alese în funcție de stilul decorativ al încăperii, astfel încât să se completeze reciproc și să creeze armonie vizuală.

Pereții goi vor lăsa impresia de spațiu rece. Îi poți decora cu tablouri sau prin aplicarea tapetului, în funcție de preferințe.

De asemenea, același lucru este valabil și în cazul podelei. Optează pentru un covor de dimensiuni mai mari și câteva carpete mai mici, dacă este nevoie. Distanța care rămâne liberă nu ar trebui să fie mai mare de 50 de cm până la perete sau mobilă. Bineînțeles, exceptând situațiile în care vrei ca podeaua să fie expusă vederii.

Pentru pasionații de artă, o altă opțiune decorativă sunt sculpturile sau obiectele realizate manual.

Plantele de interior vor aduce un plus de culoare și vor înveseli atmosfera.

Indiferent de alegerile făcute, încearcă să nu încarci excesiv spațiul.

Lumina

Lumina este un detaliu esențial în orice locuință. Chiar dacă în living nu este la fel de importantă precum, de exemplu, în bucătărie, rămâne un aspect ce nu trebuie scăpat din vedere. Camera de zi ar trebui să cuprindă principalele tipuri de iluminat: ambiental, de lucru și de accent. Iluminatul ambiental este practic sursa principală de lumină, care învăluie toată încăperea și creează o atmosferă plăcută. Este recomandat să optezi pentru nuanțe cât mai calde, naturale, care nu obosesc privirea.

Iluminatul de lucru se referă la acele surse de lumină concentrate pe o anumită zonă, cum ar fi biroul sau spațiul destinat citirii. Aceasta este eficientă atunci când contrastează cu o altă lumină, mai slabă. Ea stimulează capacitatea de concentrare și crește nivelul atenției.

Lumina de accent este foarte concentrată și, după cum sugerează denumirea sa, este folosită pentru a accentua anumite zone sau obiecte. Este foarte eficientă în crearea unor detalii de efect, dar și pentru a masca mici imperfecțiuni. Poate fi folosită pentru a evidenția obiecte de artă, rafturi, scări sau elemente de design interior.

Livingul este una dintre încăperile principale, destinată relaxării și petrecerii timpului alături de cei dragi. Ține cont de sugestiile de mai sus și asigură-te că încăperea oferă maximum de confort și cuprinde elemente de design ce nu pot trece neobservate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply