Geometrie inventivă

0

Obiectele create de Caroline Olsson surprind prin soluțiile de design originale. Definindu-se prin forme simple, ele au întotdeauna de oferit și o semnificație ascunsă.

olsson-portrait-3

Caroline Olsson este un tânăr designer din Norvegia. A studiat Arts and Crafts la Oslo University (2005-2007) și design de produs la Oslo & Akershus University College (2008-2013). A fost remarcată pe plan internațional la diferite concursuri. Revista Elle Deco Norvegia a numit-o „Designer of 2011” și a obținut pentru masa Bambi locul doi la Muuto Talent Award.

bambi-2

BAMBI poate fi folosită atât ca măsuță de cafea, cât și ca masă de dining. Este inspirată din anatomia genunchiului, care permite îndoirea doar într-un singur unghi. Atunci când picioarele mesei sunt pliate, piesa seamănă cu un pui de căprioară ce se odihnește pe o pășune. Este realizată din lemn de mesteacăn și oțel vopsit.

Chiar și dacă nu s-ar chema Bambi, tot te-ai  îndrăgosti de grațioasa măsuță la prima vedere! Ideea de a prelua mecanismul unui genunchi pentru picioarele mesei nu numai că este ingenioasă, dar permite obiectului să fie pliat cu ușurință și să servească atât ca măsuță de cafea, cât și ca masă de dining. Pliată, masa seamănă cu Bambi odihnindu-se pe o pajiște! Iar simpatica lampă Bobber este de fapt o cască asemenea celor purtate de piloții de avioane pe vremuri. Nu este singura creație a Carolinei Olsson care se inspiră dintr-un obiect a cărui semnificație a fost uitată în lumea modernă ce ne înconjoară. Și lampa Turn ne aduce aminte de un banc de lucru tradițional, iar veioza Curious – de un penar din lemn. Designerul preferă să lucreze cu materiale ce se simt plăcut la atingere, precum lemnul netratat, pielea sau sticla. Din motive ecologice, folosește mult materiale locale și reciclabile. Un design de calitate este întotdeauna „un produs ce se naște în urma unei necesități, care ține seama de mediul înconjurător și satisface nevoile consumatorului“, crede Caroline Olsson. În septembrie anul trecut, la London Design Festival, în cadrul expoziției 100% Norway, a încântat publicul cu Peacock. Este sfeșnicul creat la invitația Muzeului de Artă Sønderjylland din Tønder, Danemarca, de a contribui împreună cu alți patru designeri nordici la expoziția dedicată împlinirii a o sută de ani de la nașterea designerului Hans J. Wegner și reprezintă replica în miniatură a scaunului Peacock Chair semnat de celebrul designer. Din 2013, Caroline Olsson deține la Oslo propriul studio de design. Vom mai auzi multe lucruri despre ea!

SKOG
Mai multe abajururi din sticlă, de diferite mărimi, forme și culori se pot grupa după bunul plac. Cuvântul „skog” înseamnă „pădure” în limba norvegiană. În funcție de preferințe, fiecare își poate alcătui propria sa pădure acasă. Piesele sunt fabricate la manufactura Magnor Glassverk.

Skog-09

BOBBER
Această lampă este micuță, dar plină de personalitate! Este realizată din piele și sticlă, fiind inspirată din căștile purtate pe vremuri de către piloții de avioane. În interiorul originalului abajur este montată o sursă de iluminare cu LED.

Bobber_trio_vertikal

TURN
Forma lămpii este o aluzie la un banc de lucru, prezență obligatorie în atelierele de dulgherie de odinioară. Intensitatea luminii se poate regla prin învârtirea mecanismului. Corpul de iluminat este realizat din lemn de mesteacăn și sticlă suflată manual. Producător: Bolia

turn-light3

CURIOUS
Lampa inspirată din forma unui penar din lemn poate fi folosită în scop practic sau pur și simplu din plăcere. Plăcerea de a te juca cu ea: se poate plia devenind o cutie, și atunci luminează doar printr-o fantă, sau se poate extinde la înălțimea dorită. Realizată din lemn de mesteacăn și aluminiu vopsit, este prevăzută cu un LED 2700K.

curious-1B

PEACOCK
Sfeșnicul în formă de coadă de păun este un tribut adus piesei iconice Peacock Chair, aparținând designerului danez Hans J. Wegner. Forma sa, ce ne trimite cu gândul la un evantai din hârtie, permite un joc subtil între lumină și umbră, flacăra lumânării fiind reflectată din diferite unghiuri. Peacock este disponibil în variantele cu finisaj din cupru lustruit sau vopsea de diferite culori.

Peacock_coated_2

PENCIL LIGHT
Obiectul realizat din lemn de mesteacăn, aluminiu, oțel, cupru și alamă reprezintă o lampă și un corp de depozitare deopotrivă. Un mecanism ingenios cu șurub permite reglarea veiozei în poziția dorită. Pencil Light este gândită ca un stimul pentru a scrie și a desena mai mult de mână.

pencil-light-3KNOLL se aseamănă unui boboc ce așteaptă să înflorească într-o frumoasă zi de primăvară. Abajurul din sticlă suflată ce se sprijină pe piciorul din lemn de mesteacăn ascunde o sursă de lumină.

Knoll_red

Text: Cristina Stoica, redactor-șef

Articol apărut în Casa lux 2/2015

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply