Găsește un loc în grădina ta pentru coacăzul negru

1
arbust fructifer
Foto: Ion Chițu
Ion Chițu, loc. Cocorăștii Mislii, jud. Prahova
Stimată redacție, A trecut ceva timp de când nu v-am mai scris, nu pentru faptul că nu aș fi avut subiecte, ci pentru că am fost foarte ocupat cu gospodăria, dar și cu plantația de arbuști fructiferi.
În acest răstimp, nu numai că am extins suprafața cultivată cu mur, zmeur, căpșun și agriș, ci am extins și gama arbuștilor fructiferi plantând un arbust deosebit: coacăzul negru. Întrucât suntem în plin sezon de plantare a pomilor și arbuștilor fructiferi, îndemn cititorii revistei Practic Idei să cultive în grădina lor și acest arbust foarte valoros numit coacăz negru, ale cărui fructe, frunze și muguri au în-trebuințări terapeutice în multe afecțiuni ale inimii și stomacului, în anemii și oboseală cronică, în dezintoxicarea organismului, fiind totodată și un important factor anticancerigen. Într-un cuvânt, se spune despre coacăzul negru că este un adevărat medicament datorită complexului de vitamine B, a vitaminelor A și C, a taninurilor și a sărurilor unor minerale ca magneziul, sodiul, calciul. În urmă cu doi ani, aflându-ne în vizită la niște prieteni, am descoperit în grădina lor un arbust de talie mijlocie, sub formă de tufă, înaltă de circa 1,20-1,30 m, cu un bogat frunziș de un verde deschis, pe ramurile căruia atârnau ciorchini din bobițe negre întocmai ca și strugurii în vie. Știam în mare despre ce este vorba, dar nu văzusem până atunci atâția arbuști de acest fel la un loc, și, mai ales, atât de bogați în recoltă și cu fructe mult mai mari decât cele obișnuite. Ei bine, era vorba despre coacăzul negru, un soi de cultură numit Perla Neagră, soi autohton bine adaptat pentru condițiile de la noi și destul de productiv. Este deosebit față de fratele său, coacăzul roșu, nu numai prin culoarea fructelor, ci și prin mirosul și gustul caracteristic, dat de substanțele active conținute. Întrucât ne-a plăcut ceea ce am văzut și gustat, am procurat și noi 100 de butași de coacăz negru și i-am plantat în grădina noastră într-un loc însorit, cu pământ îmbunătățit cu gunoi de grajd fermentat. Am plantat coacăzul negru în gropi cu dimensiunile de 40x40x40 cm, la distanța de 1 m între plante pe rând și la 1,5 m între rânduri. În vara anului trecut, coacăzul negru deja a făcut primele fructe, iar în vara aceasta deja putem spune că am recoltat suficiente coacăze pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru dul-ceață și lichior din coacăze, care au ieșit o minunăție. Consumăm coacăzele negre proaspete la gustarea dintre mese împreună cu alte fructe de pădure pentru revigorarea organismului. Dulceața de coacăze negre lăsată mai însiropată, deci mai puțin legată, cu un conținut de zahăr nu prea mare, astfel încât să devină dulce-acrișoară, este savuroasă consumată simplă, ori cu iaurt și cereale la micul dejun sau cu clătite. Ce să vă mai spun, ce savoare dau unei porții de cremă de zahăr ars două lingurițe de dulceață de coacăze negre, împreună cu două lin-gurițe de iaurt. Încercați și o să vedeți! Pentru vara viitoare ne gândim deja la o piață de desfacere pentru recolta de coacăze negre atât proaspete, cât și prelucrate în dulceață și sirop. Mai pot fi păstrate peste iarnă la congelator în pungi mici, suficiente pentru un singur consum sau uscate la soare și păstrate în pungi de hârtie în loc uscat, ferite de îngheț. Coacăzul negru se coace destul de timpuriu, către sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie, și, împreună cu zmeurul și agrișul, sunt fructele de pădure ce pot fi consumate la început de vară, dar și o sursă pentru suplimentarea veniturilor familiei. Pentru cei care doresc relații suplimentare și material săditor de mur, zmeur, agriș, coacăz, căpșun, pot fi contactat pe e-mail: [email protected] sau la numărul de telefon 0744.788.920. Doresc multă sănătate, spor la plantări, numai bine și un final de toamnă călduros tuturor cititorilor!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Coacaz negru | Revista Practic idei

Leave A Reply