Garofița și ghimbirul

1
Foto: Felicia Dobrican
Foto: Felicia Dobrican
Felicia Dobrican, com. Moravița, jud. Timiş
Dragi prieteni ai redacției şi ai revistei, A trecut mult timp de când nu v-am mai scris, dar să nu credeți că v-am uitat. Lucrez în străinătate, am grijă de o bunicuță drăguță care are o familie înțelegătoare şi m-am adaptat binişor în familia lor.
Le pregătesc masa cu rețete din Practic în bucătărie, iar în grădină aplicăm sfaturi din Practic Idei. Revistele le duc cu mine oriunde sunt şi în timpul liber citesc. Oraşul unde lucrez este aproape de Stutgard, un orăşel mic, pitoresc. Cu clădiri istorice, castele, parcuri pline de flori, o privelişte de vis mai ales la castelul din mijlocul oraşului. Acolo mă simt ca într-o vacanță, doar gândul la casă, soț şi copil este dureros şi faptul că-i ştiu singuri. Vă prezint două flori pe care aş dori să le înmulțesc, şi prin această scrisoare solicit celor care le dețin şi au alte culori, să facem schimb. Aceste plante sunt: garofița turcească şi ghimbirul. Garofița (Dianthus barbatus) este o floare de grădină bianuală, ce poate fi transplantă oricând, are o înflorire bogată mai mulți ani. Iernează bine afară în grădinile noastre. Se seamănă lângă alei ca bordură. La patru ani se divizează tufele, perioada de vegetație este destul de lungă. Eu am culoarea albă; aş dori de la cititori culoarea roz sau mov, chiar şi alb cu roşu, căci am auzit că există. Ghimbirul (Zingiber officinale) este o plantă cultivată de mulți ani în grădinile noastre. Este adusă în Europa din zonele tropicale ale Asiei. Planta se dezvoltă dintr-un tubercul alb-gălbui ramificat, care creşte în pământ asemeni hreanului, este un condiment, dar are şi întrebuințare medicală. Din rizom cresc frunze foarte atractive, înguste şi lungi, de culoare verde închis. Florile colorate se aseamănă cu orhideea şi sunt nişte flori ornamentale parfumate. Chiar şi frunzele frecate între degete miros bine. Culoarea florilor în exterior este albă, în interior galben intens picat cu roşu. Rizomul din pământ este un condiment valoros pe care mulți în Asia îl folosesc proaspăt, ras, cum folosim noi hreanul. Ceaiul din rizom de ghimbir este bun şi eficient îm-
potriva răcelii. Sunt multe soiuri de ghimbir – multe pentru flori şi altele ca şi condiment. Se plantează rizomi primăvara, preferabil în sol argilos. Se udă şi se ține cont să fie la umbră, nu în zone expuse la soare. Ghiveciul cu planta în septembrie se fertilizează, apoi îl punem la adăpost într-un loc cu temperatura de 5-10 grade Celsius. Frunzele nu mai cresc, iar în această perioadă se dezvoltă rizomii. Iarna, plantele nu se mai udă. Dacă scoateți din rizomi şi micşorați planta, în acel an nu va mai înflori. Rog cititoarele care m-au sunat pentru semințe de flori, cât timp am fost plecată să revină. Când sunt în țară, mă pot găsi la numerele de telefon: 0729.032.320 sau 0371.058. 471 Vă doresc o iarnă ușoară, sănătate şi promit să mai revin cu sfaturi despre plante.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply