Frumuseți periculoase din lumea plantelor

0

Monica Antoniciuc, Galați
Dragă redacție,
Dragii mei, recent mi-au atras atenția câteva sfaturi primite de la o colegă de serviciu. I-am vizitat grădina, i-am admirat florile, dar am și învățat lucruri noi, care zic eu că ar trebui știute de toată lumea.
Florile sunt atractive, deosebite, încântă privirea dar, oare câți dintre noi le cunoaștem bine pe toate? Fiecare plantă are un anumit grad de toxicitate, pe care îl folosește pentru autoapărare. Sunt plante care pot provoca alergii, vărsături, grețuri și chiar forme mai grave. Voi enumera, pentru început, doar 3 dintre acestea, flori pe care le avem în preajma noastră. În vizită, băiețelul meu a fost atras de fructele unui arbust superb, dar foarte periculos. Toate părțile acestui copăcel sunt otrăvitoare. Toxina conținută cauzează convulsii și paralizie. Tisa acționează rapid și nu există leac !
Cui nu-i place o floare superbă, minunată numită și Trompeta îngerului (Brugmasia)? Are flori spectaculoase, mari, roșii, portocalii, îndreptate în jos. Dar trebuie multă prudență când suntem în preajma ei, fiindcă toată planta este toxică. Se cere ca atunci când lucrăm la ea să avem mănuși de protecție.
O altă plantă este azaleea sau Rhodendronul. Din cauza conținutului de andromedotoxin poate provoca dureri severe, letargie, depresie, greață, paralizie. Și la ea toate părțile sunt toxice. Am mai trimis 2 articole, unul în 2009 și altul în 2010, tot cu plante toxice, care pot fi un real pericol, mai ales pentru cei mici. Este bine, dacă putem, să prevenim și să nu ne trezim în fața faptului împlinit.
Urez tuturor o toamnă minunată, sănătate și așteptăm articole cât mai variate și mai instructive de la corespondenții iubitei reviste Practic Idei! Vă mulțumesc frumos!
Foto: Monica Antoniciuc

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply