Frumuseţe şi sănătate: nalba de grădină

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Gina Vlad, Izvoru-Dulce, Merei, jud. Buzău
Iubiţi cititori,
Vă prezint câteva sfaturi în legătură cu nalba de grădină.
Este numită şi nalbă neagră sau trandafir negru. Este originară din sudul Balcanilor (spontan se găseşte în Grecia şi Turcia). Se cultivă ca plantă ornamentală, fiind puţin pretenţioasă faţă de condiţiile climatice. Este o plantă ierboasă, perenă, acoperită cu peri aspri. Frunzele au formă palmată.
În grădiniţa casei sunt suficiente câteva plante, care se înmulţesc fie prin semănat direct (semănatul târziu va produce în primul an numai o rozetă de frunze), fie prin transplantarea de porţiuni din plantă, obţinute prin desfacerea tufelor. Recoltarea petalelor se face la 2-3 zile, în momentul deschiderii florilor. Uscarea se face rapid, în spaţii aerate, altfel se decolorează petalele. De la această plantă se folosesc numai petalele, ce au miros caracteristic şi o frumuseţe unică.
Datorită cantităţilor mari de mucilagii, nalba are proprietăţi emoliente şi se utilizează în afecţiunile aparatului respirator, mai ales în inflamaţiile buco-faringiene (tuse, bronşită, laringită), în afecţiuni urinare şi intestinale. Se utilizează sub formă de macerat la rece, sau infuzie preparată dintr-o lingură de produs mărunţit, la o cană de apă. Se beau până la 3 căni zilnic. Pentru gargară (infuzie sau macerat) se pun două linguri de plantă uscată la cană. Să vă fie de folos!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply