Frumoasele care te și vindecă

0
floare albastra
Foto: arhiva Practic Idei
Elena Ioniță, loc. Răsuceni de Sus, jud. Giurgiu
Dragă redacție, De primăvara până toamna, grădina noastră este ca o grădină botanică plină cu de toate, mai ales cu plante medicinale. Printre ele cultiv și isop, despre care știam doar că este o plantă biblică, folosită la prepararea Sfântului Mir, alături de alte plante.
Isopul este o plantă mediteraneană, dar din experiență am văzut că rezistă fără probleme la iernile noastre, fără să fie acoperită. Este o plantă deosebită din toate punctele de vedere. Florile foarte decorative, de culoare albastru intens și roz, ca un spic, sunt iubite de albine. Întreaga plantă are un miros puternic plăcut. Este un subarbust cu aspect de tufă, nu prea înalt (70 cm) și tulpini lemnoase, iar la bază se aseamănă la frunze și aspect cu rozmarinul. Înflorește din iulie până în septembrie, perioadă când se poate recolta. Se taie partea de sus nelemnificată, care se usucă și se folosește la ceai. Se pot folosi și lăstarii cruzi în mâncăruri și salate drept condiment, dar se pot și mânca direct având un gust și o aromă deosebite. Isopul se folosește sub formă de infuzie ca expectorant și antisudorific, mai ales în bronșite cronice, în astmul bronșic, iar extern drept cicatrizant al rănilor, inflamației, ajută mult sistemul nervos. Este un bun antiseptic, antiviral, cu acțiune bactericidă, carminativă, diuretică. Are efecte benefice în hipertensiune, este un bun sedativ tonic. Se poate folosi pentru tuse la copii, dureri de stomac, stres și ajută la întărirea sistemului imunitar. Florile și lăstarii cruzi se pot mânca, au gust plăcut. Dracila, sau lemnul galben, este un arbust înalt până la
2-3 m, care crește prin tufișuri în locuri pietroase. Are tulpina dreaptă, ghimpată. Florile sunt de culoare galbenă cu miros nu prea plăcut și apar în mai și iunie. Fructul este o bacă roșie. În scop terapeutic se folosește scoarța de pe rădăcini și tulpini în aprilie-mai care nu are miros, dar are un gust amar. Scoarța are proprietăți vaso-dilatatoare și hipotensive și e bună în tratamentul afecțiunilor biliare. Passifora sau coroana de spini a lui Iisus. Se cunosc în lume peste 400 de soiuri, eu am două (Passiflora edulis și Passiflora caerulea). Se folosesc ca plante medicinale și decorative. Se prepară o infuzie care combate insomnia, ajută în anxietate și nervozitate, iar prin proprietățile ei sedative, oferă un efect relaxant, calmant, reducând emotivitatea. Se folosește în astm bronșic, hipertensiune, palpitații, nevralgii și are rol de stimulator cardiac. Aș dori și eu passiflora cu flori roșii (vetifolia), ghimbir și bougainvillea, la schimb cu alte specii. Toate cele bune!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply