Fructele de pădure sunt benefice pentru sănătatea noastră

2
fructe de pădure
Foto: Ion Chițu
Ion Chițu, loc. Cocorăștii Mislii, jud. Prahova
Stimată redacție, Vă mulțumesc pentru publicarea articolului despre coacăzul negru, în numărul 11/2013 al revistei Practic Idei și pentru premiul acordat. Revin cu un nou articol despre arbuștii fructiferi.
Fiind un cultivator de arbuști fructiferi ale căror fructe sunt destinate atât consumului în familie cât și comercializării, amintesc cititorilor revistei Practic câteva dintre binefacerile fructelor de pădure asupra organismului uman prin aportul de vitamine și minerale. Sub denumirea generică de fructe de pădure înțelegem fructele unor arbuști care cresc în flora spontană și care au o răspândire într-un areal larg, de la munte și până la câmpie, dar și pe cele cultivate în scop economic. Dintre aceștia amintim: coacăzul, zmeurul, murul, agrișul, afinul, cătina, păducelul, măceșul. Fructele acestor arbuști sunt consumate atât în stare proaspătă, cât și sub formă de suc sau gem. Anumite părți din acești arbuști cum ar fi mugurii, frunzele, scoarța, florile, fructele, tulpinile sau rădăcinile sunt folosite în scopuri terapeutice, constituind remedii naturale pentru diverse afecțiuni. Substanțele active din aceste părți ale arbuștilor sunt puse în valoare prin macerare, prin ceaiuri sau decocturi sau prin uscare și apoi măcinare. În cele ce urmează amintim câteva dintre afecțiunile organismului uman care pot fi tratate cu diverse preparate obținute din substanțele conținute de arbuștii fructiferi.
Coacăzul cu varietățile sale alb, roșu sau negru, conține potasiu, calciu, fier, fosfor, precum și vitaminele C (coacăzul negru are cea mai mare cantitate dintre toate fructele), A, B, fructele fiind un factor remineralizant, dar și un remediu în tratarea aparatului digestiv, a căilor urinare, în afecțiuni hepatice, totodată fiind și un important factor anticancerigen.
Zmeurul conține provitamina A, vitaminele C, B, D și P, precum și zaharuri sub formă de levuloză ceea ce îl face accesibil și în nutriția diabeticilor. Fructele se pot consuma în stare proaspătă sau sub formă de suc, jeleu sau dulceață, fiind recomandat în astenie, stări febrile, constipație și reumatism. Murul conține uleiuri esențiale bactericide, pectine, zaharuri, vitaminele A și C și este recomandat ca laxativ, nutritiv, în tratarea afecțiunilor precum cele pulmonare, în angine, în afecțiuni gastro-intestinale și urinare. Se folosesc atât fructele sub forma proaspătă sau conservată, cât și frunzele tinere.
Agrișul conține vitaminele C, A și B, acizii malic, tartric, citric, minerale ca potasiu, calciu, fier. Este recomandat în anemii, inflamații digestive și urinare, în stări febrile. Se consumă fructele proaspete sau sub formă de jeleu, dulceață, suc. Afinul este renumit atât pentru fructele, cât și pentru frunzele sale care au proprietăți hipoglicemiante fiind recomandat diabeticilor pentru scăderea glicemiei din sânge. Conține acizii: citric, malic, tartric, precum și provitamina P, de asemenea și mirtilina, o substanță puternic antibactericidă. Mai este recomandat și în enterită, ateroscleroză, diaree, hemoragii capilare, faringite.
Cătina este un arbust de la care se folosesc atât fructele cât și scoarța, acestea conținând o serie de uleiuri și pigmenți, acizi grași și vitaminele, P, K, B1 și B2. Fructele de cătină revitalizează și remineralizează organismul și se consumă sub formă de suc, gem, sirop, vin. Un foarte bun preparat alcătuit din fructe de cătină și miere și care este un remediu în anemii, avitaminoze, precum și pentru detoxifierea organismului poate fi preparat de căre oricine astfel: – avem nevoie de fructe de cătină proaspete, spălate și uscate, de miere de albine de salcâm sau tei (care să nu cristalizeze) și de un borcan de sticlă de 400 g sau 800 g în funcție de cantitatea dorită. Se toarnă în borcan cătina până când borcanul se umple pe trei sferturi, apoi se toarnă mierea până când se umple borcanul. Se lasă la macerat circa 10-15 zile la temperatura camerei, având grijă periodic să întoarcem borcanul în ambele sensuri pentru omogenizarea compoziției. După ce a trecut timpul și mierea a devenit mult mai fluidă, iar bobițele de cătină încep să se zbârcească, amestecul se poate consuma: o linguriță în fiecare dimineață pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înaintea micului dejun. Borcanul se ține apoi la rece pentru a evita intrarea în fermentație a compoziției.
Păducelul conține uleiuri volatile, acizii citric și tartric, vitamine precum B, C și A. Mai conține o substanță cu acțiune sedativ-cardiacă asemănătoare valerianei, pentru care este recomandat în afecțiunile cardiace și ale sistemului nervos. Se mai recomandă în angina pectorală, ateroscleroză și aritmii cardiace. Ceaiurile din fructe, flori și frunze se recomandă în scăderea tensiunii arteriale.
Măceșul este bogat în vitamina C, dar și vitaminele A, B1, B2, P și K. Conține acid citric și malic, pectine, dar și acidul nicotinic care combate pelagra. De la măceș se folosesc fructele în ceaiuri, dar și sub formă de suc sau gemuri, care combat inflamațiile intestinale, bolile de rinichi și căi urinare precum și în cele de ficat. Din cele mai vechi timpuri omul a folosit aceste plante pentru tratarea afecțiunilor, dar și pentru revigorarea organismului. Ba mai mult, a început să cultive acești arbuști pe lângă casă pentru a avea fructele la îndemână. Ulterior, selecția a dus la obținerea unor soiuri capabile de recolte sporite, dar și cu rezistența la boli și dăunători. Astfel s-a ajuns la soiuri de cultură la scară largă, cultivate în scopuri economice, care aduc venituri frumoase cultivatorilor, întrucât fructele de pădure au căutare în industria alimentară, iar consumul lor în stare proaspătă reprezintă un deliciu vara și un izvor de sănătate. Iar cum primăvara ne bate la ușă, este timpul să ne apucăm de plantat. Pentru cei care sunt interesați de material săditor de mur, zmeur, coacăz, agriș, căpșun, dar și de informații suplimentare, pot fi contactat astfel: telefon mobil: 0744.788.920 și e-mail: [email protected] Toate cele bune și spor la treabă!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum dezinfectezi fructele | Revista Practic idei

  2. Pingback: Calinul decorativ toamna | Revista Practic idei

Leave A Reply