Fructele de moșmon au gust doar dacă le știi secretul

1

Concurent: Dorina Balaș, loc. Nădrag, jud. Timiș

Arhiva Practic-Idei
Stimată redacție,
M-am gândit la un fruct mai puțin cunoscut – moșmonul – Mespilus germanica, un arbore fructifer din familia Rosaceae, care nu crește prea înalt și este decorativ.
În zona mea se cultivă din vechime, folosindu-se ca portaltoi păducelul, ce creşte sălbatic prin pădure. M-am gândit la acest fruct deoarece am văzut că a început să apară în cataloagele de prezentare ale firmelor ce vând flori, arbori și arbuşti fructiferi, cu o descriere foarte succintă, mai ales a modului de păstrare şi consum al fructelor. Căci fructele pe care le culegi din pom ajunse la maturitate, sunt tari şi lipsite de gust. Secretul pentru a deveni gustoase, după ce sunt culese, după prima brumă, se pune într-o lădiță sau coş, un strat de fân, un strat de moşmoane, iar un strat de fân. Peste 10-15 zile se controlează şi se aleg fructele devenite maronii şi moi – acestea sunt gustoase .
Cultivare Moşmonul este cunoscut încă din antichitate, Iulius Cezar l-a adus în Italia după campania din Galia. Nu este pretențios la sol, creşte pe maluri însorite, stâncării, de la şes până în zona montană. Suportă geruri până la – 36 grade Celsius, dar nu îi sunt prielnice căldurile peste 30 grade Celsius. Arborele creşte până la 3 m înălțime, cu o tulpină răsucită, scoarță brună-cenuşie. Nu necesită tunderi, doar lucrări de rărire a coroanei, căci mugurii florali apar pe vârful ramurilor. Florile sunt solitare, albe, mari. Datorită faptului că înfloreşte târziu – este ultimul din rândul pomilor fructiferi – producția nu este afectată de brume. fructele sunt de mărimea unei nuci, aproape sferice, brun-roşcate, având o cavitate pe margine cu cinci sepale pronunțate. Au o coajă foarte subțire, iar în interior se găsesc 6-8 semințe mari înconjurate de o pastă dulce-acrişoară. Fructele sunt folosite pentru prepararea pastei, magiunului, lichiorului, sau consumate în stare proaspătă.
Fructele, semințele, frunzele şi rădăcinile au valoare terapeutică. Fructele sunt folosite în tratarea gutei, colite, ca regulator al tranzitului intestinal, diuretic. Semințele au acțiune antidiareică. Frunzelor şi rădăcinilor li se atribuie proprietăți antipaludice. Frunzele se recoltează în iulie-august şi se usucă la umbră, semințele se adună când se consumă fructele. Pentru tratarea litiazei urice, gutei, reumatismului, colitelor rebele se consumă fructe proaspete, până la 500 g pe zi. Pentru regularizarea tranzitului intestinal se face un sirop din 1 kg fructe, 800 g zahăr şi 500 ml apă, care se fierbe o oră la foc mic. Se bea dimineața câte un pahar. Pentru tratarea aftelor şi inflamațiilor gâtului se face un decoct din 2 linguri frunze la o cană de apă cu care se fac gargare şi spălături bucale de mai multe ori pe zi, din care una seara, înainte de culcare.
Am cules fructele şi le-am stratificat în fân, abia aştept să se înmoaie să le pot consuma. Sper că veți achiziționa şi acest pom fructifer.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Moșmon, fructul uitat | Diversificare.ro

Leave A Reply