Frezii culese din grădina ta

0

Mireasma pe care o răspândesc în întreaga casă vazele pline cu frezii este irezistibilă, mai ales dacă ele sunt culese din grădina proprie! Se spune că aceste flori misterioase și delicate își răspândesc generos parfumul doar dacă sunt înconjurate de dragoste…

frezii de diferite culori
Foto: Flori Lixăndroiu

Frezii – sfaturi de îngrijire

Iată câteva sfaturi de îngrijire care îți pot fi de ajutor. Pentru un impact vizual mai bun, plantează bulbii de frezii în grupuri mari. În plus, lujerii delicați și plini de flori se apleacă ușor, astfel se pot susține cât de cât între ei. N-ar fi rău nici să îi sprijini cu niște tutori cât se poate de discreți.

În țările cu climă blândă, freziile cresc spontan. Cele de cultură se cultivă din bulbi, iar dacă aceștia sunt plantați toamna (în regiunile cu ierni blânde – în grădină, în cele cu ierni aspre – în seră), florile lor sunt unele dintre cele mai prețuite în “corul” de parfum și culoare al primăverii. La noi nu rezistă iarna în grădină, dar pot fi plantați în lunile de primăvară (după ce trece pericolul de îngheț) și vor face flori în a doua jumătate a verii. Există frezii cu flori simple sau bătute, iar gama de culori cuprinde alb și nuanțe foarte plăcute de roz, mov, roșu, galben, portocaliu și albastru. Cumpără bulbi sănătoși, fermi și fără nicio urmă de mucegai! Freziile sunt plante care preferă locurile luminoase, însorite, bine aerisite și pământul bine lucrat, bogat în substanțe nutritive și cu un drenaj bun. Specialiștii recomandă pentru sol un adaos de gunoi de grajd bine maturat și puțin nisip fin. Udă-le regulat, fără să lași pământul să se usuce, dar și fără excese; ceva mai generos după ce apar inflorescențele. După ce se trec florile, rărește udările, ca să induci intrarea plantelor în repaus vegetal, iar toamna scoate bulbii și depozitează-i în locuri uscate și adăpostite.

Articol adaptat din revista Casa lux – august 2012

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply