Folosesc scorțișoara drept fungicid

0

Vasilica Grosu, loc. Soldanu, jud. Călărași
Dragi cititori,
Îndrăznesc să ofer o idee pe care eu am pus-o în practică și care la mine a dat rezultate bune. Este vorba despre o miniseră pe care am folosit-o la prinderea butașilor de Hibiscus, pe care i-am primit de la o prietenă „virtuală” cu care fiica mea conversează pe un site ce reunește iubitorii de flori. Această idee am preluat-o de acolo, mă și mir câte poți afla din astfel de site-uri.
Sticle de apă golite le-am tăiat pe la jumătate, însă nu de tot, se mai susțineau într-o parte. La acești butași am ales să folosesc pastile de turbă, dar se poate folosi și pământ amestecat cu nisip. Am lăsat pastilele la umflat în apă, iar când acestea au fost gata, am înfipt câte un lăstar în fiecare pastilă, apoi am introdus pastila cu butașul în sticlă, după care am etanșeizat sticla cu scotci și am închis cu capac. În principiu, sticla nu va trebui deschisă până când nu zărim mustățile rădăcinilor ivindu-se din pastila de turbă, deși o aerisire periodică ar fi bună. Sticlele trebuie așezate într-un loc cald, dar în care să nu le bată soarele direct. Veți observa că pe pereții sticlei se formează condens, iar plantele nu vor suferi de uscăciune.
O problemă care a apărut la mine a fost mucegaiul ivit pe frunzele lăstarilor. Am desfăcut cu grijă sticla și am presărat scorțișoară unde a fost cazul. Este la fel de eficientă ca fungicidele din comerț, în plus este naturală. Prinderea de flori din lăstari este o oportunitate pentru cei care iubesc florile, dar nu își permit să dea sume mari pe plante. Este bine să ținem cont de perioada propice pentru înrădăcinare pentru fiecare specie, astfel încât să nu fim dezamăgiți de eșecuri. Bineînțeles că și eu am curtea plină de trandafiri, unii cumpărați, alții prinși sub pet. Un secret pe care l-am aflat referitor la butașii de trandafir este că aceștia, ca să fie viabili, trebuie să fi fost purtători de flori, apoi după trecerea florii se va verifica dacă acesta are un mugure dormind, o umflătură sub coada frunzei. Se taie la 5 noduri, chiar sub frunza cu mugure, apoi se îngroapă la 3 noduri, 2 rămânând în afară. Se udă apoi și se protejează cu sticlă tăiată sau cu borcan.
Eu de obicei îi curăț de frunze ca să evit mucegăirea lor și îmbolnăvirea butașului. La trandafiri se recomandă butășirea în locuri mai umbroase din luna august, chiar septembrie, din cauza valurilor de caniculă care se abat asupra țării noastre. Există desigur, soiuri mai pretențioase și soiuri care înrădăcinează repede, dintre aceștia sunt trandafirii târâtori care formează rădăcini chiar la noduri întinse pe pământ. Chiar dacă au flori mai mici, nu-i evitați, vă vor împodobi grădina cu mii de floricele toată vara și nu sunt atât de pretențioși ca frații lor mai nobili. Succes!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply