Folosesc coada-șoricelului și flori de gălbenele

0

Niculina Chira, Videle, jud. Teleorman
Stimată redacție,
Pentru a nu știu câta oară mă hotărăsc să vă scriu, înșirându-vă câteva pagini pe hârtie sau agendă, pe care le recitesc și uneori le rup, alteori rămân acolo.
De când am avut probleme cu coloana, aproximativ 8 ani, am primit de la mama mea o carte veche de plante medicinale pe care am citit-o de cel puțin 8 ori. Și eu și familia mea am urmat sfaturile acestei cărți, nemaiavând nevoie de medicamente, nici măcar pentru gripă. Din zecile de plante pe care le stimez, vă recomand în special coada-șoricelului și gălbenelele (Calendulla officinalis).
Coada-șoricelului pentru mine este cea mai importantă plantă, fiind eficientă culeasă pe soare puternic între orele 12.00-16.00. Denumită și alunele, brădățel, crestatea, garva, iarba oilor etc., este recomandată în tratarea bolilor de rinichi, în principal, de la care pornesc și afecțiunile coloanei și măduvei spinării, urmate de dureri musculare și osoase (spondiloză, artrită, discopatie, cefalee), a ciclului neregulat, chisturilor ovariene, fibromatozei, nodulilor mamari, menopauzei, hemoroizilor.
Se opărește 1 lingură cu vârf cu 1/4 litru de apă și se lasă 6-8 minute acoperit. Se bea dimineața înghițitură cu înghițitură pe stomacul gol și seara înainte de masă. Este recomandat în orice boală femeiască, oricât de gravă ar fi, timp îndelungat, mai ales asociată cu gălbenele și sub formă de ceai mai concentrat în băi de șezut – 500 ml apă la 2 linguri de coada-șoricelului și una de gălbenele, fiartă 5 minute, acoperită 2 minute, apoi adăugat 1 litru de apă călduță într-un lighean și spălat 15 minute.
Alifia de gălbenele și coada-șoricelului e necesară în dureri musculare și osoase, în vindecarea rănilor, eczemelor, dermatitelor, micozelor, calmarea picioarelor umflate și obosite, varice, dar și în cosmetică.
Rețeta: 600 ml untură de porc încinsă ca pentru șnițele într-o oală de 4-5 kg, neapărat smălțuită, peste care se toarnă de două ori câte două mâini pline de flori de gălbenele culese pe soare puternic și două mâini de coada-șoricelului tocate și răsturnate peste untură, amestecate de 10-12 ori cu o lingură de lemn. Se acoperă și se lasă la întuneric până dimneața, după care se strecoară într-un tifon, se stoarce și se amestecă bine, apoi se pune în borcănele cu filet și se păstrează la frigider. Eu mai pun și câte 100 g untură pentru fiecare mână de plante în plus ca: drăgaică, pătlagină, mușețel și rostopască. Sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply