Florilor le plac muzica și vorbele calde

2

Nicoletta Huștiuc, loc. Cugir, jud. Alba
Stimată redacție, dragi cititori practici,
Revin cu un articol, dar de data aceasta despre flori, toate atât de dragi mie. De data aceasta vă spun cum pot florile să dăinuiască mult, chiar dacă am avut cu toții experiențe de pierdere a florilor, fie din neştiință, fie din prea multă grijă.
Aşa mi s-a întâmplat de multe ori, dar citind revistele Practic Idei, ascultând sfaturi de la specialişti şi chiar punându-le în practică, iată cum am reuşit să fac să reziste mult câteva flori pe care altădată le-am pierdut foarte repede. Florile despre care vă povestesc în rândurile următoare sunt: Cyclamen, Pachystachys, Oxalis şi Poinsettia.
Cyclamen este o floare pe care o puteți achiziționa în forma finală înflorită, fie puteți planta bulbi, dar din care vor răsări plăntuțe puțin mai târziu. Eu am avut plăcerea să am în apropierea iernii flori de Cyclamen roz răsărite din bulbi. Apare întâi o bogăție de tulpinițe subțiri, apoi florile. A mea nu a avut frunze deoarece a stat mai mult în semiumbră, dar flori a avut din belşug. Am observat că dacă ud prea des Cyclamenul îi trec mai repede florile. Felicit toți cititorii care cunosc florile şi vreau să vă spun că tot prin intermediul revistei am reuşit şi eu să-mi măresc colecția de flori şi mai ales dragostea pentru flori. Acum am un Cyclamen alb care dă să înflorească, este la serviciu, iar acasă am un alt ghiveci (cu floare roz), îi place să stea alături de alte plante cu flori, la lumină.
Pachystachys este o plantă care înfloreşte, florile apar pe o bractee de culoare galbenă. Am mai avut vreo 2 pui, au şi înflorit, dar neştiind cum să o îngrijesc am pierdut-o. Apoi, am procurat alta de la o prietenă de la Orăştie, doamna Silvia, pe care am cunoscut-o prin intermediul site-ului www.sunphoto.ro şi pe care am şi vizitat-o, am purtat discuții referitoare la flori. Îi mulțumesc pentru floare, m-a bucurat astă vară cu flori şi acum stă frumos la locul ei, pe pervaz. Îi place să aibă locul ei, nu îi place în curent, dacă nu este udată la timp ne avertizează, lăsându-şi frunzele în jos, iar dacă este udată prea mult frunzele se supără şi se fac maro, apoi cad. Am observat că şi florilor, ca şi oamenilor le place muzica, le plac zâmbetele, vorbele calde, liniştea, nu le place curentul, gălăgia. De aceea încerc să le tratez cum se cade pe fiecare, cum mi-ar plăcea şi mie să mă trateze altcineva.
Altă floare despre care vă scriu este incredibilul Oxalis mov, aşa îi spun eu, „incredibil” deoarece când l-am primit, tot de la o prietenă de pe sunphoto, erau doar câțiva bulbi. De fapt mi-a trimis trei feluri de bulbi Oxalis: trifoi verde, trifoi mov şi trifoi verde cu roz la mijloc. Din toate îl mai am şi pe cel verde, dar este foarte sensibil şi subțire, apoi cel mov, splendid. A crescut destul de repede, s-a înmulțit şi mutând bulbii în alt ghiveci, am amestecat pământul. Cred că nici nu mi-am dat seama că din pământul vechi câțiva bulbi i-am trecut în alt ghiveci, am observat doar când a mai răsărit o plantă, apoi încă una. Când şi celălalt a crescut, nu ştiu ce i-am făcut, de fapt cred că l-am udat prea mult, nu a ținut prea mult şi s-a uscat.
Având o plantă de aceasta în creştere, o țin într-o găleată roşie, pe post de ghiveci, pe balcon. Mi se părea că mai are nevoie de pământ şi cum în ghiveciul mic nu mai era Oxalis, m-am gândit să pun pământul acolo. Toată toamna a stat liniştit lângă aloe, iarna am mutat-o în casă, şi poate o să vă mirați, chiar în baie, fiindcă acolo am găsit locul potrivit. Ce să vedeți? Încet-încet a răsărit câte o plantă până a crescut cum vedeți. Toată iarna cine venea la noi şi ajungea la baie se minuna de frumu­sețea Oxalisului.
Dar, venind primăvara, am început să îl ud iar, fapt ce a dus la „topirea” tulpinilor. Aştept cu nerăbdare să crească iar din mulțimea de bulbi. Am văzut din experiență că unor plante le place să stea chiar două în ghiveci. Am încercat cu plante curgătoare, mi se părea că mai pot primi pe cineva. Am văzut şi prin florării aranjamente de 2-3 flori într-un ghiveci, dar nu oricare. Despre aceasta vreau să mă mai documentez.
Ultima floare despre care vreau să vă scriu este Poinsettia, pe care am reuşit să o scot din iarnă, ceea ce n-am mai reuşit până acum. Am amplasat-o după spusele unei prietene de la serviciu, despre care vă voi vorbi cu altă ocazie, la geamul bucătăriei, la lumină. Doar am udat-o la timp zic eu, în rest îi acord dragoste şi liniştea bucătăriei. Îmi plăcea să o văd mai des, dar şi la geam îi stă bine, să ştiu că am încă o floare înflorită. Nu are frunze prea multe, dar este roşie toată, cred că este ruşinoasă. Mai am şi violete de Parma, le țin pe pervaz, trebuie să mai citesc despre ele, fiindcă deşi le ud în farfurioară şi au bogăție de frunze, poate prea mari sau prea multe, nu au aşa multe flori sau chiar deloc. Mi-a plăcut să le înmulțesc, am multe pe un pervaz mare, dar nu sunt aşa vrednice cât priveşte florile.
Mai am plante decorative prin frunze. Preferatele mele sunt begoniile decorative prin frunze, despre care mai am de învățat, îmi plac şi ficuşii, aspidistra, săbiuța, din care îmi doresc pitică şi cu galben pe margini, iar din begonii caut şi tot aşa, nu am găsit, begonia metalica. Aş vrea să măresc colecția prin begonii cu flori, prin bulbi, pentru a avea flori pe balcon vara, fiindcă iarna este mai greu, până reuşim să îl închidem cu geam termopan în întregime. Despre alte flori, în alt număr, acum mă opresc aici, dar nu înainte de a trasmite salutări prin intermediul revistei doamnei Ecaterina Jalbă din Galați, cu care țin legătura. Aş vrea să îl întreb pe domnul Gabriel Dumitru, de la care am cumpărat arborele de cafea şi măghiranul, de ce se usucă fructele de la baza arborelui şi măghiranul pare că s-a uscat. Nu ştiu ce metode de îngrijire să le aplic. În schimb dafinului îi merge bine, s-a uscat o ramură, dar au mai dat 3 şi l-am ținut la geam, pe balcon, toată iarna. Vă doresc tuturor numai bine, dragoste pentru flori şi pentru semeni. Sănătate şi flori frumoase!
 
Foto: Nicoletta Hustiuc

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Pamant de padure pentru flori | Revista Practic idei

  2. Pingback: Ficus | Revista Practic idei

Leave A Reply