Florile ţin 6 luni la kalanchoe

0

Dragă cititorule,
Am discutat cu domnul profesor de biologie Petrea Chiru din Galaţi despre un gen de plante nepretenţioase ale căror flori ţin foarte mult, Kalanchoe.
Care sunt cele mai cultivate specii ale acestui gen?
Cea mai cultivată dintre ele este Kalanchoe blossfeldiana. Aceste plante au frunze mari, verde-închis, uneori cu nuante roșii și cu margini dintat-rotunjite. Florile de diverse culori apar de la sfârșitul toamnei (noiembrie) și tin de la două până la șase luni, inflorescenta formând noi serii de boboci (flori). Acestea au culori diferite și pot fi simple (cu 4 petale) sau involte (bătute). În primii 2-3 ani planta crește vertical, după care ramifică mult și devine pen- dentă (curgătoare), fapt care determină creșterea ei în ghivece suspendate.
Kalanchoe thyrsifolia, mai rar cultivată, este ornamentală prin frunzele mari, brumate (acoperite cu un praf alb) ce sunt prinse pe o tulpină groasă, înaltă, brumată și ea, în acest moment exemplarul meu este de peste 60 cm înăltime. Nu are nevoie de suport, ci periodic ghiveciul trebuie răsucit, pentru a asigura permanent o pozitie verticală. În nr. 11/2012 din Practic Idei, ati văzut cum arăta cu doar 6 frunze, acum are aspectul unui palmier, și este deosebit de frumoasă. Frunzele acestei specii sunt așezate precum solzii unui con de brad. Tirs era toiagul zeului Dionysos, care avea în vârf un con de brad, fapt ce explică denumirea acestei specii.
A treia specie, Kalanchoe daigremontiana, o am de foarte multi ani (perpetuată prin urmașii pe care-i lasă), fiind cunoscută mai nou ca Bryophyllum daigremontianum. Are tot creștere verticală, având nevoie de suport (tutore), pentru că poate ajunge până la 1 m înăltime. Pe marginea frunzelor triunghiulare se formează mici plăntute (muguri adventivi) prin care se înmultește. Mugurii se numesc adventivi pentru că nu se formează pe tulpină, cum este normal, ci pe frunze.
Cum se îngrijesc aceste specii?

Petrea Chiru
Petrea Chiru
Toate trei sunt nepretentioase, vor un sol bine drenat (amestec de pământ de grădină, nisip și turbă), o lumină foarte bună, dar nu soare di- rect și o temperatură ideală de 15-20 grade Celsius. Grijă mare la udat, pentru că excesul de apă cauzează putrezirea rădăcinilor. Lipsa apei pentru o perioadă poate fi tolerată. Înmultirea lor este și ea foarte ușoară. Butașii de vârfuri lungi de 8-10 cm (în cazul K. blossfeldiana) se lasă 1-2 zile la zvântat, după care se plante- tază direct în ghiveci, la 20 grade Celsius și la umbră. K. thyrsifolia se înmultește prin puii care se formează la baza tulpinii, dar și prin butași de vârf. K. daigremontiana se înmultește și singură, prin mugurii adventivi care se desprind de pe marginea frunzelor și înrădăcinează în ghiveciul plantei mamă, după care se transplantează. Toate se fertilizează la două săptămâni, mai putin K. blossfeldiana în perioada de repaus. Mult succes tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply