Florile, câștig și frumusețe! I

0
Iulian Iacob
Dragă cititorule,
Tot navigând pe internet am descoperit siteul fabricadeplante.ro, unde m-au impresionat fotografiile cu flori oferite spre vânzare și articolele bine documentate. Așa că l-am contactat pe domnul Liviu Titiliuc, proprietarul serelor din Căciulați, jud. Ilfov , care ne-a răspuns la câteva întrebări.
De când vă ocupați de cultura florilor?
Am început să lucrez cu flori din anul 2000. La început cu flori tăiate, după aceea am trecut pe plante de parc și de balcon. Această activitate a fost de la început gândită ca o afacere, deși ideea ne-a venit pe neașteptate, apoi mie și familiei ne plăceau florile și de aici a pornit totul. Am început încet cu un sortiment, apoi cu încă unul și încă unul și uite așa am ajuns departe. Din punct de vedere economic este o afacere de familie, muncim cu 2 angajați și toți membrii familiei, adica eu, soția și băiatul, Claudiu care a terminat Horticultura. Eu nu am nicio pregătire în domeniul florilor și nici nu am avut tangențe, dar sunt autodidact și m-am documentat intens.
Iulian Iacob
Ce plante cultivați și care dintre ele considerați că sunt mai rentabile în acest moment?
Rentabile sunt toate florile. Eu produc aproape toată gama de plante de parc și de balcon, plante anuale și bianuale. Produc panseluțe (viola), năsturei (Bellis perenis), mușcate (obișnuite, curgătoare și semi-curgătoare), petunia, crăițe (tagetes), verbena, flori de piatră (portulaca) și așa mai departe. Pentru perioada de iarnă produc Crăciuniță (Poinsettia), dar foarte puțin. Important este să știi să-ți alegi furnizorul de plante tinere, pentru că eu import butașii și răsădurile mici din Occident, le cresc și apoi le vând pe piața românească. Analizând an de an situația economico-financiară poți faci anumite previzuni și să stabilești o cantitate de plante dintr-un soi pentru sezonul următor. Apoi totul depinde de prețul pieței.
Care sunt principalele probleme pe care le întâmpinați?
Probleme sunt la fiecare pas în această activitate; floricultura este mecanica fină a agriculturii și trebuie să fii foarte atent cu floarea, fiindcă în momentul în care ai scăpat de sub control un mic detaliu, ea nu mai are aspect și nu mai poți să o vinzi. Sunt o grămadă de dăunători, dar există substanțe și metode prin care îi combatem. Noi niciodată nu facem tratamentele florilor după ce se instalează boala, noi aplicăm tratamentele preventiv, regulat, de aceea nu prea ne confruntăm cu boli și insecte, care în ultima vreme au devenit foarte rezistente la substanțele fitosanitare folosite.
Continuarea acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply