Flori nepretențioase din grădina de la țară

0

Monica Antoniciuc, Galați, jud. Galați
Dragă redacție,
De câte ori merg la țară am ocazia să văd la vecina mea o floare minunată. Nu ai cum să treci pe lângă phlox și să nu te atragă florile viu colorate, ușor parfumate. Înfloresc din primăvară până la sfârșitul verii, alte specii diferă și înfloresc din vară până toamna târziu.
Phlox se poate planta atât toamna în lunile septembrie-octombrie, ori primăvara când temperaturile devin mai blânde, aprilie-mai. Sunt tufe, sub formă de ciorchine (buchețele), panicule, de diferite culori: alb, roz, roșu, lavandă, mov. Frunzele sunt ovale, ușor lanceolate. Sunt dispuse alternativ, de culoare verde închis, ușor fragile la atingere.

phlox
Foto: Monica Antoniciuc
Se cunosc peste 70 de specii, cele mai răspândite fiind: Phlox drummondii globe, Phlox drummondii palona, Phlox drummondii twinkle. Phlox drummondii face parte din Familia Polemoniaceae. Phlox paniculata (Summer Phlox) este o plantă perenă, ce crește până la 1 m înălțime și o ai înflorită toată vara. Dacă ești prin preajma sa este bine să-i îndepărtezi florile ofilite, dacă nu se curăță singură. Se înmulțește prin semințe, prin lăstari cu 4-5 frunze sau prin divizarea tufelor. Este bine să o plantăm într-un loc cu soare sau cu puțină umbră (eu am văzut-o plantată lângă prispă, în fața casei, la soare).
Tufele prea mari este bine să le rărim, să le despicăm, dacă sunt prea dese există riscul să fie atacate de făinare (o boală cauzată de o ciupercă și manifestată prin apariția unor pete albe pe frunzele de flox). Dacă se observă această boală, rupem lăstarii compromiși și stropim restul plantei cu un fungicid recomandat de specialiști.  După ce dispare și ultima floare, se vor tăia tulpinile tufelor lăsând doar 5-10 cm deasupra solului. Phlox Paniculata David’s Lavender crește foarte înaltă cu flori dispuse sub formă de ciorchine, cu un parfum dulce, ce se simte de la distanță.
O toamnă cu soare blând și flori frumoase vă doresc!
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply