Flori frumoase, de la munte

0

Ce frumos e să urci la pas până când ajungi în împărăţia florilor de pe plaiuri şi vârfuri de munte! Ţi-ar plăcea să coboare ele şi să se oprească în grădina ta? Suratele lor de cultură vin cel mai repede să îşi împrăştie adierile alpine.

Foto: Flori Lixăndroiu

Panseluța sălbatică (trei fraţi pătaţi) are flori cu petale mov-albastre, galbene şi albe, în funcţie de umiditatea zonei în care creşte. Cele cultivate cu flori foarte mici îi seamănă bine.

Unele lucruri par a fi greu de realizat, dar se fac foarte uşor. Unul ar fi să îţi populezi grădina casei cu flori dintre cele care cresc pe munte. Mulţi se pot întreba de ce să o faci… Din mai multe motive: unele, mai romantice, ţin de amintirea florilor întâlnite pe poteci alpine bătute cu piciorul, altele, mai practice, ţin de uşurinţa cultivării şi de timpul foarte redus necesar îngrijirii lor.

Foto: Flori Lixăndroiu

Nu trebuie şi e bine să nici nu fie permis să le iei de la locul lor pe cele sălbatice. De altfel, cultivatorii îţi pun la dispoziţie o mulţime de soiuri de cultură de plante de stâncărie. Au marele avantaj că sunt perene, rezistente, iernează afară fără probleme şi revin la viaţă în fiecare an. După ce le plantezi, vor începe să ia terenul în stăpânire, căpătând un aspect din ce în ce mai natural. Alege plante diferite cu perioade de înflorire succesive. Pentru pete de culoare realizate cu flori, plantează ciucuşoară de munte (Alyssum montanum) galbenă, gâscariţă (Arabis caucasica) albă, iarbă roşioară (Silene acaulis) roz şi multe alte specii. Nu uita de movul, rozul şi albul covoarelor de brumărele (Phlox subulata), nici de albastrul genţianei, al campanulelor de tot felul şi al florilor de nu-mă-uita şi mai ales de prezenţa de top a unui mănunchi de floarea reginei (floarea de colț).

Pe munți și prin grădini, genţianele par rupte din albastrul cerului. Spontan, ele răsar prin iarbă într-un peisaj dominat de stânci, aşa că şi cele din grădini trebuie acompaniate de pietre colțuroase.

Articol preluat din revista Casa lux – iunie 2018

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply