Flori fără pretenții

0
tulipa
Foto: arhiva Practic Idei
Livia Copoiu, loc. Siret, jud. Suceava
Dragă redacție,
La noi în grădină “șefă” este mama, Leontina Visternicu, căci este la pensie și se pricepe la flori.
În jurul grădinii, primăvara, apar vase în care mama pune fel de fel de semințe, pe care le răsădește. Avem doar flori obișnuite și vă scriu puțin despre fiecare.
La bujor se înlătură florile ofilite și se lasă tufele verzi. Dacă tufa este mare, se leagă. La 3-4 ani este necesară schimbarea locului, lucru care se face la sfârșitul verii. Tufa de bujori se separă cu multă grijă pentru a nu vătăma rizomii. Necesită un sol gunoit, cu mraniță și  udare regulată. Se taie tulpina după ce cade prima brumă.
Narcisele, după înflorire, se taie la jumătate, dar lalelele și ghioceii trebuie lăsate să se „topească“ de la sine.
Zorelele se plantează în nisip, după care se răsădesc. Fiind plante agățătoare, necesită o scăriță pe care să poată urca, un gard sau zid. Rezistă toată vara.
Cârciumăresele sunt ușor de plantat și întreținut, rezistă până  toamnă târziu și au o varietate de culori. Se seamănă la sfârșitul lui martie sau în aprilie, se transplantează ulterior.
Regina nopții n-are pre­tenții și înmulțește singură. Floarea se deschide seara și are un miros  sublim. Se poate semăna în lădițe sau direct în pământ, înflorește până în toamnă târziu.
Gladiolele se înmulțesc prin turberobulbi plantați primăvara în grădină, care toamna se scot și se păstrează într-o încăpere uscată și răcoroasă.
Gura leului se dezvoltă mai încet, se seamănă în lădiță în februarie, are colorit frumos și rezistă mult.
Crizantemele sunt rezistente la ger, înfloresc toamna, se înmulțesc prin divizarea tufelor. Noi le scoatem toamna în diferite vase și le ținem pe  hol pânâ în miezul iernii.
Multă sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply