Flori de grădină: Tithonia și Digitalis (I)

0

Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu
Vă prezint două flori pe care le ador. Prima este o plantă anuală deosebită: Tithonia din fam. Compositae, originară din Mexic, America Centrală și insulele Antile. A doua este degețelul, Digitalis purpurea, care este destul de cunoscută și la noi, pentru florile sale ca niște clopoței frumos colorați.
Sunt vreo 11 specii erbacee de Tithonia, de obicei anuale, care se dezvoltă sub formă de tufă ramificată până la 2,5 m înălțime. Se mai numește popular și floarea-soarelui mexicană și face parte din familia Asteraceae (sau Compositae). Deci este o plantă care are nevoie de un loc însorit și ocupă mai mult spațiu. Înmulțirea se face prin răsad primăvara devreme, în mai se trece în grădină sau direct prin însămânțare la începutul lunii aprilie. Florile de culoare portocalie sau roșu-portocaliu se găsesc pe tulpini mai îngroșate, separate. Prin culoare și aspect planta este decorativă și se poate folosi și ca plantă tăiată pentru vaze. Înflorește din vară până toamna.
Este o plantă pe care n-am mai avut-o de mulți ani în grădină. Primăvara am semănat flori de piatră și m-am trezit că a răsărit altceva, Digitalis și Achillea (coada-șoricelului). Aceste plante au tot semințe mărunte și probabil au fost în amestec în acel plic.
 Caută și partea a doua a articolului aici!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply