Flori cu pretenții mici

0
gloxinie
Foto: Gheorghe Popescu
Gheorghe Popescu, Medgidia, jud. Constanța
Stimați iubitori de flori,
Vă prezint saintpaulia și gloxinia, nu atât prin cuvinte, cât prin imagini. Sunt foarte îndrăgite și pentru faptul că nu au pretenții exagerate față de mediu.
Violeta africană, numită Saintpaulia de la Walter von Saint Paul, guvernator la sfârșitul sec. al XIX-lea al unei povincii din Africa de Sud, are nevoie de climat sufocant – temperatură de 24-28 grade Celsius cu precipitații de 1.000 mm pe an. Din 20 varietăți de bază (ionantha) s-au obținut 2000 hibrizi cu frunze de 2-6 cm lungime, ușor ondulate, groase și acoperite de un puf catifelat pe pețioluri roșiatice, păroase, cărnoase sau cu frunze încrețite, a căror culoare este o combinație de galben cu verde.
Sinningia este denumirea științifică a unei alte plante, botezată astfel după numele lui Wilhelm Sinning, grădinar al universității din Bonn, la jumătatea secolului al XIX-lea. Ea poate avea floarea sub formă de clopoțel (glock în limba germană = clopot) sau sub formă de tub lung. Sunt specii de sinningia cu flori simple, bătute și tubulare.
Saintpaulia se meține permanent în vegetație, înflorind chiar și iarna, în timp ce gloxinia are nevoie de o perioadă de repaus în cursul sezonului rece, de aceea de la sfârșitul lunii noiembrie până în februarie tuberculii fără frunze (acestea se usucă și cad toamna) se păstrează în ghivece. Ele vor începe să se dezvolte odată ce se reia udarea la începutul primăverii. Doresc flori cât mai frumoase tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply