Flori albastre pentru iubitorii de culori II

0
Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgăneşti-Olt, jud. Olt
Dragi cititori, în continuare, avem partea a doua a materialului de aici.
Rădăcinile albicioase și îngroșate ca niște napi sau păstârnac iernează în sol cu protecție de frunze. Dacă crește în vase, acestea se duc în încăperi reci, ferite de îngheț. Pretențiile plantei sunt mai ales pentru sol bogat în humus și poros-afânat, cu expunere la soare sau semiumbră. Udarea se face moderat. Se înmulțește prin: divizarea tufei primăvara, butași de rădăcini groase cu muguri și semințe (nu mai vechi de un an), recoltate la maturitate și păstrate la rece. Substratul va fi cernut și va conține nisip de râu. Semințele se însămânțează primăvara la încălzirea vremii, împrăștiindu-le pe suprafața nivelată, fără a fi îngropate, căci răsar la lumină. Plantele tinere se pot repica și cresc în răsadniță 2-3 ani, până la plantarea la loc definitiv. Floarea este numită în cataloage și Wahlenbergia grandiflora.
O altă specie perenă, ce înflorește bogat, cu flori de culoare albastre (bleu-deschis), ce îmbracă lăstarii la începutul verii, este Campanula garganica sau clopoței veșnic verzi – o plantă ce formează covoare florale. Crește în orice loc, precum și în jardiniere sau vase suspendate, luând aspect curgător sau târâtor. Crește în soare sau semiumbră. Florile de culoare bleu și stelate îmbracă ramurile în totalitate. Planta se comercializează și sub denumirea de clopoței viu colorați. Este rezistentă la frig, cu ușoară protecție la bază. Iarna se udă foarte rar.
Tot flori albastre are și Plumbago sau floarea amorului ce provine din Africa de Sud și zonele subtropicale. Este perenă, cu timpul căpătând aspect de arbust. Se menține tânără prin tăieri de corectare a coroanei și scurtarea lăstarilor prea lungi. Face flori din abundență, de vara până toamna târziu. Iarna e bine să fie trecută în repaus prin rărirea și reducerea udărilor. Își păstrează frunzișul la o temperatură de 7-10 grade Celsius și lumină. De primăvara și până toamna se crește afară, la soare sau la semiumbră și se udă cu generozitate. Crește în orice sol fertil drenat. Vă dorim mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply