Am descoperit la ţară floarea grâului

0
Monica Antoniciuc
Monica Antoniciuc
Monica Antoniciuc, Galaţi
Dragă redacţie,
Am descoperit o floare interesantă, numită floarea lui Constantin şi a Elenei sau floarea grâului.
Deseori, când mi se face dor de ţară, mergem la bunica la ţară. Pe şosea am zărit nişte flori foarte frumoase. Gospodina era afară, pe bancă, aşa că i-am lăudat florile şi am întrebat de ele. Femeia mi-a spus că ea le ştie sub denumirea de floarea lui Constantin şi a Elenei, fiindcă de la sfârşitul lunii mai încep să înflorească şi produc floare după floare până târziu în iulie. Ca să stimulăm apariţia altor boboci, înlăturăm florile ofilite. Florile sunt formate din mai multe petale subţiri, care pot avea nuanţe de roz, mov, albastru sau galben. Fructele sunt mici achene cu aspect mătăsos. Am înţeles că s-ar mai numi şi floarea grâului.
Este vorba de Centaurea dealbata Steenbergi. Genul Centaurea cuprinde peste 500 specii. Tulpina este foarte ramificată, frunzele sunt netede, acoperite cu un puf. Florile au formă de ghemotoace rotunjite sau lunguieţe. Se înmulţeşte prin seminţe şi prin divizarea tufelor. Se seamănă câte 2-4 seminţe în cuib. La plantare se lasă între fire distanţa de 30 cm.
Este o plantă perenă, în formă de tufă cu un frunziş penat, verde mat şi flori roşu-purpuriu. Atinge înălţimi de peste 50 cm, iubeşte solul calcaros şi preferă locurile cu soare, dar face faţă şi locurilor cu semiumbră.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply