Floarea de ceară, o plantă superbă

0
Foto: Ionela Alb
Ionela Alb, sat Seredeiu, com. Horoatu Crăsnei, jud. Sălaj
Dragi prieteni,
Revin cu o scrisoare despre floarea de ceară. Am mai citit despre ea în revista Practic, dar am vrut să adaug câteva sfaturi.
Floarea de ceară, numită Hoya carnosa, este verde pe toată perioada anului și dezvoltă tulpini lungi, cu frunze cărnoase, rotunde, ovale sau ascuțite, în funcție de specie, având flori mici parfumate. Florile de ceară sunt așezate în mănunchi sau în coroane, sunt deosebit de frumoase, ele fiind de regulă albe, iar în mijloc sunt colorate în nuanțe de roșu, violet. Din florile trecute în anul următor pe aceiași pedunculi vor apărea noi flori. Deosebit de interesante sunt florile albe făcute parcă din ceară. Ele sunt mici, în formă de steluță, cu o coroană roz închis, reunite într-un buchet rotunjit. Planta își păstrează bine frunzele iarna și înflorește abundent pe parcursul verii. Pe lungimea tulpinii apar mici rădăcini cu care planta se poate agăța pe o sârmă care este îndoită în formă de cerc.
Pentru dezvoltare armonioasă are nevoie de lumină, dar să nu fie expusă în bătaia razelor de soare; iarna îi trebuie căldură moderată și nu suportă umiditate mare. Înainte de înflorire se pulverizează pe frunze cu apă. Nu suportă să fie așezată în curenții de aer, deoarece împiedică înflorirea. Transplantarea se poate face numai primăvara, iar substratul folosit trebuie format din pământ de frunze, nisip.
Eu înmulțesc Hoya prin tragerea tulpinii prin pământ, apoi o ud, o las să facă rădăcini, o tai și o pun în alt ghiveci. Așa înmulțesc mult mai ușor și mai rapid decât prin frunze. Vara trecută am obținut de la floarea mare 6 ghivece cu Hoya. Planta de ceară încântă pe oricine are ochi pentru frumos. Vă doresc o primăvară minunată și flori frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply