Floarea balon, crinul african și echium iernează afară

0
planta crevete
Foto: Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Dragi cititori,
Vă prezint câteva plante care în această vară mi-au dăruit flori aparte.
Planta numită Platycodon grandiflora,  Campanula grandiflora, Wachembergia grandiflora sau Floarea balon este o specie perenă geofită cu rădăcini îngroșate care înflorește în perioada iunie-august. Se cultivă în grădină sau în ghivece în locuri însorite, dar tolerează și semiumbra. Substratul să fie bogat, humos și poros pentru drenaj.
Se înmulțește prin semințe care sunt foarte mici și care se seamănă în luna mai fără să se acopere, căci germinația are loc la lumină (fotogerminație). Răsadurile se repică și se cresc 2-3 ani până ce vor fi plantate la locul definitiv. Vegetativ se înmulțește prin divizarea tufei plantei-mamă sau prin butași de rădăcină primăvara. În primul an vor fi protejate de gerurile puternice. Înălțimea plantei este de 50-60 cm. Tulpina face una sau mai multe flori cu deschidere largă și diametrul de 6-7 cm de culoare albastru-deschis. Butonii florali sunt globuloși și de aceea i s-a zis Floarea balon. Este o plantă cu fori interesante.
Tot cu flori albastre, dar și de alte culori precum alb, roz, roșu este planta anuală de grădină numită Echium sau Capul șarpelui. Genul Echium cuprinde mai multe specii anuale, bienale sau perene. Eu am cultivat Echium plantegineum care e o specie anuală de talie mijlocie (circa 50 cm) cu o creștere tufoasă, care înflorește abundent și continuu. Semănată eșalonat se obțin flori până în luna noiembrie și nu o distruge decât frigul. Din semănăturile târzii se pot menține plante care iernează afară și înfloresc timpuriu primăvara. Planta are pretenții reduse, dar în locurile însorite și cu sol ușor, bine drenat și reavăn răspunde cel mai bine.
Se seamănă în aprilie-mai direct afară la loc definitiv sau la sfârșitul verii. Se autoînsămânțează din semințele căzute, care sunt numeroase formând spice aspre. În grupuri mai mari bogăția de flori o fac mai atractivă. În anii ploioși sau toamna îi convine mai bine, dar rezistă și la secete mai scurte. Semințele sunt colțuroase, aspre și își păstrează germinația 2-3 ani.
Tot flori albastre și discret parfumate grupate în umbrelă pe o tijă florală înaltă de 70-100 cm are Agapanthus africanus sau Floarea dragostei sau crinul african. Eu am acest crin din semințe semănate cu vreo 2-3 ani în urmă și obținute de la doamna Dorina Condrat din Mediaș, căreia îi mulțumesc.
Planta formează în pământ numeroase rădăcini cărnoase, iar la suprafața solului e tufă bogată de frunze ca niște panglici. Tija florală iese din mijlocul tufei și crește înaltă, purtând în vârf o umbrelă cu multe flori bleu care se deschid treptat unele după altele. Înflorirea are loc în perioada iulie-octombrie. Înflorește după 2-3 ani de la semănare. În timpul iernii plantele se mețin în repaus în camere răcoroase la 5-10 grade Celsius, ferite de îngheț și luminoase, udându-se rar și puțin. În zone cu iarnă blândă, pot ierna afară, dar protejate.
Înflorirea nu se produce dacă planta nu trece prin frig o perioadă, la temperatura de 10-15 grade Celsius. Vara poate sta atât la umbră, cât și la soare, dar lumina și căldura  influențează favorabil înflorirea. În timpul iernii, însă, căldura dăunează înforirii. Pământul din ghiveci trebuie să fie hrănitor, nisipos-lutos. Pământul de grădină amestecat cu turbă și puțin nisip este un substrat indicat.
În afară de înmulțirea prin semințe se practică și înmulțirea prin divizarea tufelor în vârstă de cel puțin 5 ani și este cea mai practică și sigură metodă. Semințele se semănă în martie-mai, răsărind la căldură după 15-20 zile sau mai târziu la o temperatură mai joasă. Rădăcinile se dezvoltă mult și e nevoie de schimbarea vasului în fiecare an. Sunt indicate ghivecele adânci și cu scurgere bună. La transplantare se are grijă ca rădăcinile să nu fie rănite și să se așeze bine în vas.
Beloperone, numită și planta crevete sau Justicia brandegeana este un mic arbust cu lăstari subțiri arcuiți și cu frunze persistente iarna. Inflorescența are o formă interesantă, este un spic drept sau atârnător cu numeroase bractee roz și ocru care îi dau un aspect original, asemănător creveților. Florile albe, mici care ies dintre bractee durează puțin. Interesul plantei îl creează forma și culoarea bracteelor. În acest an am tuns planta de timpuriu (la început de martie) și a format lăstari tineri pe care au apărut numeroase „spice-creveți“. Vremea i-a fost favorabilă pentru că îi place ziua să fie cald și noaptea răcoare. Iarna șade în încăperi cu temperatura de circa 11-12 grade Celsius. Are nevoie de lumină multă. Vara poate sta afară la loc semiumbrit. Îi place atmosfera umedă de aceea în farfurioara ghiveciului se pun pietriș și apă.
Pământul să fie cu drenaj și poate fi orice pământ de grădină cu puțină mraniță. Planta se înmulțește ușor prin butași din vârfurile lăstarilor în tot cursul anului, dar mai ales primăvara și vara, când se prind în circa 3 săptămâni. Se plantează 3-4 butași într-un  ghiveci cu pământ sau turbă amestecate cu nisip în părți egale. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply