Finisaje ecologice (2)

0
Finisaje ecologice (2)
Bona Mega este o soluție sustenabilă ecologic; dupa aplicare, conferă lemnului un aspect pur mat și natural, în versiunile lucios, satinat, mat și Extrama.                  Foto: Bona Romania

Finisaje ecologice (2) – Pe rafturile magazinelor vei găsi însă din abundență produse numite vopsele ecologice. Acestea sunt pe bază de apă și, spre deosebire de cele naturale (care nu degajă deloc substanțe chimice în aer), emană o cantitate foarte redusă de compuși organici volatili (COV). Pentru aceste finisaje ecologice, directivele europene succesive au limitat pragul de COV admis pentru ca vopselele să fie considerate ecologice.

Practic, substanțele degajate sunt apropiate de zero, iar această calitate se adaugă multor altora foarte utile pentru utilizator.

Citeste si Fatada casei. Sfaturi, idei si solutii.

Finisaje ecologice (2)
Tencuiala Tadelakt, de origine marocană, realizată pe bază de var hidraulic. Foto: Naturalpaint.

Vopselele nu degajă niciun miros deranjant, nu conțin substanțe cancerigene sau dăunătoare sănătății, petele inerente la renovare se curăță instant cu apă, diluarea produsului și spălarea pensulelor se face exclusiv cu apă, au un grad mare de acoperire, iar pelicula formată pe suprafețe este rezistentă și are un aspect durabil.

De cele mai multe ori, produsul din recipient este gata de aplicare după o amestecare ușoară.

Citeste si Cum alegi culoarea peretilor. Ghid practic.

Finisaje ecologice (2)
Pentru mobilier de grădină sau de interior, ca și pentru pergole ori fațade din lemn, ai la dispoziție lazura ecologică BORI UV Protection. Foto: Decorator

Reține că nu toate vopselele acrilice sau pe bază de apă sunt automat ecologice. Dacă vrei neapărat o vopsea ecologică, va trebui să alegi un recipient pe ambalajul căruia se află eticheta Eco-label (o margaretă stilizată). Aceasta se acordă foarte selectiv produselor, după analize și teste ce au la bază reglementări europene. Pe de altă parte, foarte multe vopsele acrilice sau pe bază de apă care nu au eticheta ecologică nu sunt de ignorat și au calități foarte apropiate sau egale cu cele ale produselor marcate oficial.

Vopselele ecologice sunt finisaje ecologice utilizabile pe suprafețe extrem de variate, de la pereți interiori și exteriori tencuiți sau din lemn până la parchet, metal sau piatră. Vor fi foarte apreciate mai ales în camerele locuite de copii, persoane vârstnice sau predispuse la alergii. În ultima vreme au apărut pe piață mai multe vopsele ecologice cu caracteristici speciale – de exemplu, vopsele cu aditivi ce sporesc proprietățile fono- sau termoizolante ale pereților.

Citeste si Cum poţi refinisa un perete zugrăvit cu humă?

Articol preluat din Casa Lux nr. 4/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply